:

Vad innebär falsk krupp?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär falsk krupp?
  2. Kan man dö av krupp?
  3. Kan man få falsk krupp som vuxen?
  4. Hur vanligt är krupp?
  5. Är krupp ett virus?

Vad innebär falsk krupp?

Krupp, eller falsk krupp som det kallades tidigare då den "riktiga" kruppen, det vill säga difteri fortfarande var vanlig, orsakas av en virusinfektion. Infektionen ger en svullnad av slemhinnan i luftvägen precis under stämbanden (subglottiskt).

Kan man dö av krupp?

Lättare krupp är inte farligt, däremot kan det vara väldigt obehagligt för både ditt barn och för dig som förälder. Att inte kunna andas obehindrat kan skapa stark oro hos barnet och kan leda till att det blir svårt att sova vilket i sin tur kan göra besvären större. Krupp går normalt över efter tre till fyra dagar.

Kan man få falsk krupp som vuxen?

Sjukdomen är vanligast under vinterhalvåret. Hos vuxna ger dessa virus vanliga förkylningssymtom, men hos barn mellan sex månader och upp till tre år kan förkylningen övergå i krupp. Det beror på att utrymmet i luftstrupen är trängre hos barn och när slemhinnorna svullnar kan det leda till andningsbesvär.

Hur vanligt är krupp?

Krupp kallas ibland också för falsk krupp eller pseudokrupp. Tidigare kallades den allvarliga sjukdomen difteri för äkta krupp. Difteri är mycket ovanligt i Sverige i dag eftersom vaccin mot sjukdomen ingår i vaccinationsprogrammet för barn.

Är krupp ett virus?

Krupp är en sjukdom som orsakas av vanliga förkylningsvirus. Det finns flera olika typer av virus som kan ge upphov till krupp. Vanligast är en sort som kallas för parainfluensavirus. Andra orsaker är till exempel influensavirus och RS-virus.