:

Var bor rådjur?

Innehållsförteckning:

  1. Var bor rådjur?
  2. Var finns rådjur i Sverige?
  3. Vad betyder ordet rådjur?
  4. Hur stor är rådjurs päls?
  5. Vad är rådjurens ungar?

Var bor rådjur?

Rådjuret (Capreolus capreolus) finns i hela landet, förutom i fjällen ovan trädgränsen. Det lever i alla typer av skogsmark och även nära bebyggelse. Djuren förflyttar sig ofta i gryning och skymning och ger sig då ut på åkrar och andra öppna marker.

Var finns rådjur i Sverige?

  • Rådjuret (Capreolus capreolus) är ett litet hjortdjur som lever i större delen av Sverige, dock ej i de allra nordligaste områdena av landet. Tillsammans med älg och vildsvin är rådjur en av de arter som jagas allra mest i Sverige.

Vad betyder ordet rådjur?

  • Namnet rådjur kommer från fornsvenskans radiur vilket betyder fläckigt djur. Rådjuren är bara fläckiga under sina första veckor, därefter ersätts pälsen med en mer jämn röd- eller gråbrun färg. Spegeln är som för de flesta hjortdjuren vit. Kroppen är långsmal och halsen är förhållandevis lång.

Hur stor är rådjurs päls?

  • Rådjur är ett litet hjortdjur som väger 20–30 kilogram och honan och hanen är nästan lika stora. Dess korta päls är till största delen rödbrun under sommaren, gråare under vintern och könen är mycket lika, bortsett från att hanen bär horn under en stor del av året. Hanen har även en hårtofs vid penis.

Vad är rådjurens ungar?

  • Rådjurens ungar kallas för kid. Kiden växer snabbt och når under sitt första levnadsår en mankhöjd mellan 60-65 cm och vikt på 14-20 kilo. Pälsen är fläckig från födseln men övergår efter några veckor till en enfärgad vuxenpäls. Honan föder i regel 1-3 kid (normalt två) efter en dräktighet på 9-10 månader. Som nyfödda väger kiden mellan 1,5-2,5 ...