:

Vad händer när virke torkar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer när virke torkar?
  2. Hur gör man när man lägger upp virke för att torka?
  3. Hur lång tid tar det för tryckimpregnerat virke att torka?
  4. Hur lång tid tar de innan man kan göra virke av Lind?
  5. Kan man bygga med färskt virke?
  6. Varför spricker trä?

Vad händer när virke torkar?

Torkningsprocessen. Målet är att sänka fuktkvoten i virket utan att virket spricker och till en sådan fuktkvot att det kan lagras eller transporteras utan att skadas. Vid torkningen krymper virket.

Hur gör man när man lägger upp virke för att torka?

Då det är luft runt virket på alla sidor utom någon fläck där ströribborna ligger emot så torkar virket jämt och kan inte vrida sig lika mycket. Ställer man virket mot en vägg och torkar det stående så brukar det kröka och vrida sig rent vedervärdigt.

Hur lång tid tar det för tryckimpregnerat virke att torka?

Med dagens impregnering behövs ingen viloperiod men ett nytt tryckimpregnerat virke ska vara torrt innan du behandlar det. Hur lång tid det tar för virket att torka beror naturligtvis på väder och vind men räkna med några veckor så här års.

Hur lång tid tar de innan man kan göra virke av Lind?

Det enklaste sättet om man vill prova att torka virke i liten skala är genom friluftstorkning. För att komma ner till en fuktkvot på 18-20% krävs 3-8 månaders torkning beroende på årstiden. Finsmakare kan torka sitt virkelänge som fyra år ute och ett år inomhus.

Kan man bygga med färskt virke?

För att undvika rötskador bör du inte bygga in rått virke där luften har svårt att cirkulera. Ett exempel när man bör bygga med rått virke är vid timring. Det är då en fördel att väggen blir tung och att stockarna fortfarande är formbara för att de ska pressas in i varandra.

Varför spricker trä?

Om trä torkas för hårt kan det spricka på ytan, i ändarna och invändig. ... Sprickorna uppkommer då ytan torkats ut för mycket i förhållande till den fuktigare kärnan. Spänningar bildas då ytan vill krympa men hindras av kärnan, överstiger spänningarna virkets hållfasthet spricker det.