:

Varför röra honung?

Innehållsförteckning:

  1. Varför röra honung?
  2. När ska honungen tappas?
  3. Hur länge håller ren honung?
  4. Hur röra honung?
  5. Varför stelnar inte honungen?

Varför röra honung?

Rörd eller orörd honung För att honungen ska få en smörig konsistens kan biodlare röra honungen med honungsrörare. Om honungen tappas direkt på burk efter slungning brukar den säljas som nyslungad, rå, raw, orörd eller gammaldags honung.

När ska honungen tappas?

Efter ett par dagar börjar honungen vitna och kristalliseras. Tiden varierar beroende på vilken honung man har. När ympen är hård när du tar ut den ur kylskåpet, den mjuknar när den vispas är den klar. Då vispar man ut ympen – först med några kilo av honungen och sen med allt som ska tappas.

Hur länge håller ren honung?

Honungens hållbarhet Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före. Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet.

Hur röra honung?

Honungen får stå i rumstemperatur ett dygn och skummas därefter. eller en stor slev i 1minut 1 gång/dag. Rapshonung rörs 2ggr/dag. att sluta röra när honungen är ogenomskinlig och trögflytande är ett bra riktmärke.

Varför stelnar inte honungen?

Sensommarhonung brukar dessvärre ha för hög vattenhalt vilket gör att honungen inte vill stelna, alternativt börjar jäsa efter ett tag. ... Spelar även in vilken temperatur du har där honungen står.