:

Vem kom på Mögelosten?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kom på Mögelosten?
  2. Hur tillverkas grönmögelost?
  3. Hur blir mögelost till?
  4. Vem kom på ost?
  5. Är gorgonzola grönmögelost?
  6. Hur smakar Ädelostsås?
  7. Hur länge kan man äta mögelost?

Vem kom på Mögelosten?

Blåmögelostarnas historia går ända tillbaka till 600-talet, till en grotta utanför byn Roquefort i Frankrike. Enligt legenden ska en fåraherde ha glömt sin matsäck i grottan och i matsäcken fanns det ost.

Hur tillverkas grönmögelost?

Grönmögelostar görs på liknande sätt som vitmögelostar. En mögelkultur stryks utanpå ostarna som sedan prickas med nål för att syre ska kunna tränga ner i osten och få mögelkulturen att frodas. Grönmögelostar mognar inifrån och ut.

Hur blir mögelost till?

När ett mejeri ska skapa grönmögelost blandar man mögel direkt i mjölken. Sen, när det blivit en ost, pickar man in osten med nålar för att få in syre i osten. Då börjar möglet att växa.

Vem kom på ost?

Ostens historia är sannolikt 8.000-10.000 år gammal men det var för runt 4.000 år sedan man började göra ost i större skala. Det finns en legend om ostens uppkomst som säkert har ett korn sanning i sig. Det var en arabisk handelsresande som förvarade mjölk i en pung gjord av en fårmage när han vandrade genom öknen.

Är gorgonzola grönmögelost?

Roquefort och gorgonzola är två av flera olika blåmögelostar som vi berättar mer om här. Det blå eller gröna möglet får man genom att tillsätta olika varianter av mögelkulturen penicillium roqueforti. För att blåmögelosten ska bli blå måste syre tillsättas och därför genomborras osten av tunna nålar.

Hur smakar Ädelostsås?

Gräddädelosten är mild, salt och har en pikant och aromatisk smak. Den passar med tillbehör som har lite sötma, som till exempel mogna päron, marmelader och chutneys. Gräddigheten gör att den även är utmärkt att använda i både varm och kall matlagning. Ett annat populärt sätt att äta ädelost är vid jul, på pepparkakor.

Hur länge kan man äta mögelost?

För alla mjuka ostar tipsar vi om en yttersta hållbarhet på 3 veckor. Det beror på att sådana ostar kan torka ut och då har en viktig del av smaken, som finns i ostfettet, försvunnit. I den här gruppen finns färskost, men också Brie, kittostar, samt mögelostar.