:

Har hinduismen levnadsregler?

Innehållsförteckning:

  1. Har hinduismen levnadsregler?
  2. Vad är grunden inom hinduismen?
  3. Vad är en guru inom hinduismen?
  4. Vad kommer hinduism från?
  5. Vad är hinduismens utformning?
  6. Vad är olika inriktningar av hinduism?
  7. Vad är hinduismens tidsuppfattning?

Har hinduismen levnadsregler?

Inom hinduismen finns det ingen gemensam lista på levnadsregler. Istället finns det finns riktlinjer och vägar som präglar de centrala tankegångarna inom hinduismen såsom karma, reinkarnation och moksha.

Vad är grunden inom hinduismen?

Hinduismen har ingen grundare utan är istället uppbyggd på ett flöde kunskaper från många olika religioner som med tiden har bakats samman till en allsidig lära. ... Det har istället hänt att andra religioner i Indien har uppkommit ur hinduismen.

Vad är en guru inom hinduismen?

ordet ”guru” är sanskrit, och betyder skingrare av mörker. Det mörker som gurun skingrar är okunskapens mörker. Gurun är en lärare, en andlig mästare, som har till uppgift att leda sin lärjunge till upplysning.

Vad kommer hinduism från?

  • Begreppet hinduism kommer, via persiskans Hindū, från sanskrit-ordet Sindhu, ett gammalt namn på floden Indus. Med Hindū menades folket som bor bortom floden Indus. På arabiska blev ordet al-Hind och därifrån överfördes det till europeiska språk.

Vad är hinduismens utformning?

  • Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden. Dessutom förekommer stora regionala skillnader i fråga om hinduismens utformning.

Vad är olika inriktningar av hinduism?

  • Många inriktningar av hinduism har också uppkommit bland dessa olika läror, så som Shaivism (där man främst dyrkar Shiva) och Vaishnavism (där man nästan helt uteslutande dyrkar Vishnu). Att vara hindu. Som hindu tror man på själavandring (reinkarnation).

Vad är hinduismens tidsuppfattning?

  • Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp ( samsara) av födelse, död och pånyttfödelse. Bild: SO-rummet.se.