:

Hur lagrar man kol?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lagrar man kol?
  2. Var binds mest kol per ytenhet?
  3. Kan kol lagras?
  4. Hur mycket koldioxid tar skogen upp per hektar?
  5. När och var tror du det finns mest koldioxid i sjön och varför?

Hur lagrar man kol?

Kol finns lagrat i trädens stam, grenar, barr, löv och rötter, men även i dött organiskt material och i jordmånen. Genom att kolet är bundet i skogen bidrar det inte till växthuseffekten i atmosfären. Beroende på hur skogen brukas kan mängden kol som är bundet i skogen förändras.

Var binds mest kol per ytenhet?

Att barrskogar binder mycket mera koldioxid per ytenhet än regnskogar beror enligt forskare bland annat på att regnskogar binder det mesta av sitt koldioxid i bladmassan medan barrskogarna binder koldioxid både i träden, i marken och i våtmarksområden.

Kan kol lagras?

Kolet vandrar i ett kretslopp mellan hav, luft, mark och genom allt levande. I atmosfären, finns kol i gasform, koldioxid. Det är kol och syre i en kemisk förening, CO2. ... Men kol kan även lagras i jord och vara näring till växter.

Hur mycket koldioxid tar skogen upp per hektar?

En kubikmeter stamved innehåller kol som motsvarar cirka 750 kg CO2. En hektar vanlig skog i Norden som växer med i genomsnitt 5 kubikmeter per år lagrar därför årligen knappt 4 ton koldioxid i stammen. Det motsvarar utsläppen av en dieselbil som kör ungefär 20 000 kilometer.

När och var tror du det finns mest koldioxid i sjön och varför?

Humusämnena löses av regn- och smältvatten och transporteras sedan via bäckar till sjöarna. Därför är många sjöars vatten brunt av humus. Bakteriernas produktion av koldioxid är i regel större än växtplanktons upptag av koldioxid i fotosyntesen, och därmed avger sjöar oftast mer koldioxid till atmosfären än de tar upp.