:

Hur kom Tove Jansson på Mumin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom Tove Jansson på Mumin?
  2. Hur är Mumintrollen?
  3. Vilket land kommer Mumintrollen?
  4. Varför började Tove Jansson skriva böcker?
  5. Hur var Tove Janssons uppväxt?
  6. Vem skrev musiken till Mumintrollen?
  7. Vem äger rättigheterna till Mumin?
  8. När gjordes Mumintrollen?
  9. Vad äter Mumin?

Hur kom Tove Jansson på Mumin?

Uppväxt och tidiga verk Under hennes uppväxt tillbringade familjen vintrarna i Helsingfors och somrarna antingen på Blidö i Stockholms skärgård eller en hyrd villa på ön Pellinge i Borgå skärgård. Båda öarna kom att ge inspiration till Mumindalen i Tove Janssons böcker om mumintrollen.

Hur är Mumintrollen?

Mumintrollet är ett ungt, manligt mumintroll som har huvudrollen i de flesta av böckerna och filmatiseringarna om Muminvärlden. Han är enda son till Muminmamman och Muminpappan som tillsammans bor i ett stort flervåningshus i Mumindalen.

Vilket land kommer Mumintrollen?

De vita, flodhästliknande Mumintrollen är figurer inom den finländska litteraturen, skapade av den finlandssvenska författaren och konstnären Tove Jansson på 1940-talet.

Varför började Tove Jansson skriva böcker?

Under studietiden fick hon hjälpa till att försörja familjen genom att illustrera i tidningar och böcker. ... Tillsammans med sin bror Lars Jansson, började Tove teckna serier och ge ut böckerna om mumintrollen. 1945 gav hon ut den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen.

Hur var Tove Janssons uppväxt?

Tove Janson föddes i en konstnärsfamilj. Pappan var den finlandssvenske skulptören Viktor Jansson och mamman den svenska tecknaren Signe Hammarsten-Jansson. Tove hade också två yngre bröder, Per Olov och Lars. Hon har skildrat sin barndom i den självbiografiska boken Bildhuggarens dotter (1968).

Vem skrev musiken till Mumintrollen?

Musiken skrevs av Pierre Kartner, den svenska texten av Marita Lindquist.

Vem äger rättigheterna till Mumin?

Rabén & Sjögren fick rättigheterna för Tove Janssons originalböcker om Mumin 2014, och under en period tog de utöver böckerna fram även Mumin-relaterade produkter. Deras avtal med Moomin Characters går ut den .

När gjordes Mumintrollen?

Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My var den första Muminboken med bilder av Tove Jansson och den publicerades år 1952 på svenska.

Vad äter Mumin?

Mot slutet av hösten börjar Muminfamiljen förbereda sig för vintern. De plockar svamp och bär, de syltar och saftar, och de äter en kopp med granbarr för att kunna sova gott hela vintern.