:

Hur kom bokmål till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom bokmål till?
  2. Vad ledde fram Bokmålet?
  3. Var kommer norska språket ifrån?
  4. Varför infördes nynorska?
  5. Var pratar man bokmål?
  6. Hur länge har bokmål funnits?
  7. Varför noreg?
  8. Vad är unikt med norska?

Hur kom bokmål till?

Efter frigörelsen i början av 1800-talet ville norrmännen skapa ett eget, norskt skriftspråk. Det skedde med två konkurrerande metoder. Den ena metoden justerade danskan så att man gradvis närmade sig norskt talspråk (så skapades dagens bokmål).

Vad ledde fram Bokmålet?

Bokmål har utvecklats från det danska skriftspråket som var det enda officiella skriftspråket i Norge till 1885 då Stortinget beslöt att jämställa nynorska (på den tiden kallad landsmål) med det dansk-norska språket som officiella skriftspråk.

Var kommer norska språket ifrån?

Historiskt sett har de skandinaviska språken (danska, norska och svenska) uppstått ur ett och samma språk, urnordiskan. Omkring år 800 brukar man räkna med att de skilda språken började utvecklas. I Norden talas två andra språk som är nära besläktade med de skandinaviska språken: isländska och färöiska.

Varför infördes nynorska?

Nynorskan som skriftspråk utvecklades från mitten av 1800-talet. Språkpolitiskt fanns det vid denna tid ett behov av att återupprätta det norska språket, eftersom endast det danska skriftspråket hade använts under den långa dansk-norska unionstiden.

Var pratar man bokmål?

I Norge har man bokmål, den skrivna norska vi bäst känner till (egentligen en anpassad danska från den tid länderna var i union), och nynorska som bygger på de talade norska dialekterna. Dessutom finns varianter av dessa. Man kan skriva konservativt, ”neutralt” bokmål eller radikalt och då lägga sig närmare talspråket.

Hur länge har bokmål funnits?

(Till en början kallades nynorskan för landsmål, ett tilltänkt riksspråk, fritt från dialekter.) Ivar Aasen reste land och rike kring i jakten på ”den sanna norskan” och presenterade resultatet av sitt arbete 1853. Bara trettiotvå år senare jämställdes hans skapelse i Stortinget med det som i dag kallas bokmål.

Varför noreg?

Under de 450 år som norrmännen hade styrts från Köpenhamn hade danskan övertagits som skriftspråk i Norge. I städerna talades det danska med ett norskt uttal, medan folk på landet talade sina mer eller mindre ursprungliga dialekter. Självständigheten som utropades den varade bara ett halvt år.

Vad är unikt med norska?

Den norska språksituationen är unik. Norska kan nämligen skrivas med två olika skriftspråk - bokmål och nynorska. Som norsk skolelev får man välja vilket språk man vill använda som huvudspråk. Idag är det knappt 90 procent som väljer bokmål och drygt 10 procent som väljer nynorska.