:

När blev Svenska Det officiella huvudspråket i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. När blev Svenska Det officiella huvudspråket i Sverige?
  2. Vilket språk är huvudspråk i Sverige och när fastställdes det?
  3. Hur kom arabiska till Sverige?
  4. Varför bestämdes det att svenska skulle bli ett huvudspråk?
  5. Vilket är det officiella språket i Sverige?
  6. Har vi från tyskan?
  7. Varför kom många tyska ord in i svenskan under medeltiden?
  8. Hur många officiella språk i Sverige?
  9. Vad menas med huvudspråk?

När blev Svenska Det officiella huvudspråket i Sverige?

Den tidigare socialdemokratiska regeringen ville inte befästa svenskans framtida betydelse genom lagstiftning. Idag pågår dock inom Kulturdepartementet arbetet med att ta fram en proposition där svenskans ställning som huvudspråk ska lagstiftas i linje med Språkutredningens förslag från den .

Vilket språk är huvudspråk i Sverige och när fastställdes det?

Huvudspråk. I svensk lagstiftning används inte termen officiellt språk, utan istället anges i språklagen från 2009 att svenskan är huvudspråk. Det innebär att svenskan är samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

Hur kom arabiska till Sverige?

När araberna erövrade Europa var arabiskan långivande för europeiska språk, främst latinet, spanskan och italienskan. Under senare tid lånade franskan och tyskan arabiska lånord från de nämnda språken, och blev också i sin tur lånförmedlare till andra språk, bl. a. svenskan.

Varför bestämdes det att svenska skulle bli ett huvudspråk?

I språklagen har begreppet huvudspråk valts, medan det stadgas att svenska är Sveriges officiella språk "i internationella sammanhang". Begreppet huvudspråk väckte viss kritik men motiverades med att den både betonar svenskans särställning och är tydlig med att det finns andra språk att ta hänsyn till.

Vilket är det officiella språket i Sverige?

Svenska Sweden/Official languages På Åland är svenskan det enda officiella språket. Det svenska språket har dock inte ställning av officiellt språk i Sverige. Däremot är minoritetsspråken finska, jiddish, meänkieli (tornedalsfinska), romani och samiska lagstadgat officiella språk i Sverige (sedan 1999).

Har vi från tyskan?

Tyskan har påverkat det svenska språket i mycket hög grad. På 1300-talet bildades Hansaförbundet, och tyska köpmän och hantverkare kom till Sverige. Dessa kom att få ett enormt inflytande över handel och ekonomi.

Varför kom många tyska ord in i svenskan under medeltiden?

De fick stor betydelse för framväxten av många svenska städer – en utveckling som tog fart under 1200-talet. Vårt språk är därför fyllt med tyska låneord som rör städernas förvaltning och näringar, t. ex. betala, borgmästare, handel, köpman, mynt, rådhus, skräddare, slaktare, snickare och stad.

Hur många officiella språk i Sverige?

Svenska Sweden/Official languages Språken i Sverige utgörs av svenska som är huvudspråk och samhällets gemensamma språk, fem erkända minoritetsspråk, invandrarspråk (som främst talas av sentida invandrare) samt svenskt teckenspråk. I den språklag som infördes anges svenska som huvudspråk.

Vad menas med huvudspråk?

Ett officiellt språk är ett språk som specifikt anges vara ett sådant i länders, delstaters eller i andra områdens konstitutioner eller lagar. ... I Sverige används begreppet ”officiellt språk” om svenska språket endast ”i internationella sammanhang”. Svenska språket betecknas i andra sammanhang som ”huvudspråk”.