:

Vart pratas jiddisch i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Vart pratas jiddisch i Sverige?
  2. Hur blev jiddisch ett minoritetsspråk i Sverige?
  3. Hur utspritt är jiddisch?
  4. Var i Sverige talas jiddisch mest?
  5. Varför pratas jiddisch i Sverige?
  6. Vilket språk talar judarna?

Vart pratas jiddisch i Sverige?

I dagens Sverige pågår en renässans för judisk kultur, sång, klezmer och jiddisch. I Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Borås finns det jiddischföreningar som arrangerar kulturaftnar, samkväm och teaterföreställningar.

Hur blev jiddisch ett minoritetsspråk i Sverige?

År 2000 ratificerade regeringen Europeisk stadga om landsdels- eller minoritetsspråk, vilket innebar att samiska, finska och meänkieli blev regionala minoritetsspråk samt att romani chib och jiddish blev territoriellt obundna minoritetsspråk.

Hur utspritt är jiddisch?

Jiddisch betraktas som ett icke-territoriellt språk. Till skillnad från de flesta andra språk som talas av befolkningen i ett visst område, eller av medlemmarna av en särskild nationalitet, så talades jiddisch under sin storhetstid bland miljontals judar av olika nationalitet över hela jordklotet.

Var i Sverige talas jiddisch mest?

Jiddisch

Officiell status
Officiellt språk iJudiska autonoma länet, Ryssland Sverige (minoritetsspråk) Moldavien (minoritetsspråk)
SpråkmyndighetYIVO de facto
Språkkoder
ISO 639-1YI

Varför pratas jiddisch i Sverige?

I Sverige började jiddisch att användas på 1600-talet men först i slutet av 1700-talet uppstod en mer kontinuerlig användning. I början av 1900-talet kom immigranter från Ryssland och efter andra världskriget och Förintelsen kom några tusen överlevare till Sverige. Men deras barn lärde sig oftast inte jiddisch.

Vilket språk talar judarna?

Jiddisch är ett germanskt språk, som föddes för omkring 1 000 år sedan i det som idag är södra Tyskland. Judarna där talade Mittelhochdeutsch men hade även med sig en hebreisk-arameisk ordskatt.