:

Hur kom kardemumma till Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom kardemumma till Sverige?
  2. Kan polyp blöda?
  3. Vad kommer kardemumma ifrån?
  4. Hur kom kryddor till Sverige?
  5. När kom kryddpeppar till Sverige?
  6. Hur länge blöder man efter hysteroskopi?

Hur kom kardemumma till Sverige?

Riktigt när den kom till Europa är lite oklart men en rimlig gissning är 400-talet eller 300-talet f Kr. Både greker och romare importerade kryddor som kallades kardemumma, men det är inte säkert att det var den kardemumma vi tänker på i dag.

Kan polyp blöda?

Endocervikala polyper kan orsaka onormal vaginal blödning, inklusive efter samlag, postmenopausal blödning eller vaginal urladdning, men många patienter med endocervikal polyper upplever inga symptom alls.

Vad kommer kardemumma ifrån?

Kardemumman kom ursprungligen från Sri Lanka och Sydindien och spreds till Europa via sidenvägen och användes i Grekland redan 300 år f. Kr. då Theofrastos skriver om kryddan. Fram till 1900-talet användes främst vilda bestånd i Indien och på Sri Lanka för export, men numera odlas växten i stor skala i tropiska länder.

Hur kom kryddor till Sverige?

Till Norden kom kryddorna med de återvändande korsfararna på 1000-talet. Det dröjde dock länge innan svenskarna lärde sig att ordentligt använda kryddor till maten. Den kunskapen kom först under stormaktstiden när den svenska armén förde med sig kanel, nejlikor och ingefära hem från sina härjningar på kontinenten.

När kom kryddpeppar till Sverige?

I Sverige kallades kryddan för peppar och användes mer än vit- och svartpeppar. Den svenska handelsflottan började under 1700-talet gnida in kryddpeppar i det salta fläsket för att dölja härsken smak och förlänga hållbarheten. Detta kan ha bidragit till kryddpepparns popularitet i Skandinavien.

Hur länge blöder man efter hysteroskopi?

EFTER OPERATIONEN Det är bra om du kan bli upphämtad från operationsavdelningen. Efter operationen kan man blöda som vid en mindre menstruation, men den brukar minska för varje dag. Blödningen varar oftast ca 1 vecka men kan ibland vara upp till fyra veckor.