:

Vilket Rökspån till fisk?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket Rökspån till fisk?
  2. Vilken fisk kan man röka?
  3. Hur lång tid tar det att röka en fisk?
  4. Hur länge röker man röding?
  5. Vad är gott till rökt fisk?
  6. Vad behöver du för att röka fisken i Abu-rök?
  7. Hur röker man med rökpistol?
  8. Hur gör man vid varmrökning av röklådan?

Vilket Rökspån till fisk?

– Det finns olika rökspån att köpa, exempelvis al och hickory. – I slutet av rökningen kan man lägga enris i glöden för att få god smak. Och till sist lite granris för glansens skull. – Har man ingen röklåda kan man röka fisken i blött tidningspapper.

Vilken fisk kan man röka?

Fet fisk som lax, sik, braxen, flundra och siklöja anses av många vara bäst rökt, men prova också abborre, gös och gädda.

Hur lång tid tar det att röka en fisk?

8-15 minuter tar det att röka fisken i en ABU-rök. ABU-röken värms vanligtvis av t-sprit under men du kan också tillföra värme underifrån på annat vis ex. genom att lägga den i glöd från brasa eller grill. Rök utomhus, på uteplats eller liknande.

Hur länge röker man röding?

Varmrök fisken i 8 - 10 minuter om det är små fiskar eller fisk i bitar; ca 15 minuter om det är större bit eller bitar fisk. Lyft bort röklådan. Lyft upp gallret med fisken. Fisken är nu klar att serveras.

Vad är gott till rökt fisk?

  • Gott till rökt fisk är ex. kokt färskpotatis med smör och salt; sås av gräddfil förslagsvis blandad med tärnad gurka. Potatissallad är också gott. Knäckebröd med smör är en klassiker med rökt fisk ex. rökta abborrar till förrätt.

Vad behöver du för att röka fisken i Abu-rök?

  • Du behöver en ABU-röklåda (eller motsvarande), rökspån, T-sprit, stekspade, grytlappar samt ex. ett litet grytlock att släcka i bränslebehållaren med. Med ABU-rök. 8-15 minuter tar det att röka fisken i en ABU-rök.

Hur röker man med rökpistol?

  • När man röker med rökpistol blir det en kallrökning. Rökpistolen funkar så att man lägger en nypa spån i ett litet hål. Därefter tänder man spånet med en tändare och startar fläkten som då leder in röken i en slang. Slangen sätter man i en bunke som är täckt med plastfolie eller ett lock med hål och kork.

Hur gör man vid varmrökning av röklådan?

  • Se till att locket är ordentligt stängt på röklådan, annars kan det sippra in spritångor vilket ger en otäck smak på det som röks. Spånet blöts innan, antingen genom blötläggning eller genom att man sprutar vatten på det med en vanlig blomspruta. Vid varmrökning brukar temperaturen ligga runt 80°C.