:

Hur spolar man en Katet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur spolar man en Katet?
  2. Vem får spola kateter?
  3. Hur länge kan man ha en kateter?
  4. Hur byter man Kateterpåse?
  5. Kan man duscha när man har kateter?
  6. Vad är en Supra Pubisk kateter?
  7. Hur behandlas kateterdrag hos män?
  8. Hur ofta ska kateter bytas?
  9. Hur byter du kateter och uppsamlingspåse?

Hur spolar man en Katet?

Be patienten hosta, tryck försiktigt över blåsan eller spruta in 10-20 mL steril natriumklorid. Det ska gå lätt att spruta in vätskan och retur av urin ska uppnås. Observera så att katetern inte glidit ut innan kateterballongen fylls.

Vem får spola kateter?

Endast läkare, eller sjuksköterska på ordination av läkare, får spola katetern och man använder aseptisk teknik. Om vätskan inte börjar rinna efter spolning bör man röntga patienten för att se vad det beror på (fackbildning eller avsaknad av vätska).

Hur länge kan man ha en kateter?

Samma kateter bör aldrig sitta kvar i mer än tre månader på grund av materialets begränsning och den förhöjda infektionsrisken. Om man behöver ha kateter i längre tid än tre månader eller om det behövs, är det distriktssjuksköterskan som byter kateter.

Hur byter man Kateterpåse?

Om du blivit ordinerad att ha katetern öppen ska den vara kopplad till en urinuppsamlingspåse dygnet runt. Påsen ska vara tömbar med ventil i botten. Du byter påsen 1 gång per vecka eller tidigare vid behov. Nattetid kan en urinuppsamlingspåse med lång slang kopplas till den korta påsen.

Kan man duscha när man har kateter?

Duscha underlivet dagligen med mild tvållösning eller enbart med vatten. Undvik sittbad, simning och alltför heta bastubad. För att undvika skavningar i urinröret fästes katetern hos med tejp på buken. ... Du kan tömma kateter påsen hur ofta du vill genom att öppna kranen som finns i botten på påsen.

Vad är en Supra Pubisk kateter?

Suprapubisk urinkateter är en kvarliggande kateter som placeras i urinblåsan genom bukväggen och kan användas av både män och kvinnor. Användningsområden är vid akut urinretention när urinrörskateter inte går att föra in.

Hur behandlas kateterdrag hos män?

  • Vid massiv hematuri hos män kan kateterdrag ordineras av läkare. Syftet med behandlingen är att åstadkomma en kompression om den troliga blödningskällan är vid prostata (eller alternativt platsen för prostata vid adenomenukleation).

Hur ofta ska kateter bytas?

  • Kateterbyte. Hur ofta en kvarliggande kateter ska bytas beror på den enskilde patientens behov. Det första bytet bör dock göras inom 4-6 veckor. Efter bedömning av stenutfällning på katetern och i urinen samt efter utvärdering av patientens känsla av obehag beslutas tiden till nästa byte.

Hur byter du kateter och uppsamlingspåse?

  • Byta kateter och uppsamlingspåse. Du behöver byta kateter om du ska ha den under en längre tid. Ofta byter en sjuksköterska eller undersköterska katetern varannan till var tredje månad. Du byter uppsamlingspåse själv, om du har en sådan. Den byter du med fem till sju dagars mellanrum. Katetrar finns i olika utföranden