:

Hur kan man lära sig att jojka?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man lära sig att jojka?
  2. Vad kommer jojken ifrån?
  3. Får vem som helst jojka?
  4. När kom jojken?
  5. Hur gammalt är jojk?
  6. Vad är jojk för något?
  7. Hur länge har jojken funnits?
  8. Är jojk ord?
  9. Hur länge har jojk funnits?

Hur kan man lära sig att jojka?

För rytmen och för att hitta in i jojken och förstärka den är armen viktig. I den sitter kroppsminnet. Jojken är mer än bara det som hörs, det är hur man rör sig och för sig också: - Upp med jojkarmen här på slutet och dunka ner med den så får vi renarna att springa fortare.

Vad kommer jojken ifrån?

Liksom språket, dräkten och renarna är jojken ett av grundelementen i den samiska identiteten. Berättande jojkar har funnits i Västerbotten och i södra Norrbotten åtminstone fram till 1960-talet. Människor har sin egen vuolle, det vill säga jojk, liksom djur och natur.

Får vem som helst jojka?

Då nedtecknade jag mycket jojk och skrev så småningom en avhandling om jojk. ... Och det finns inget genetiskt som säger att en människa som inte fötts som same inte kan jojka. Det är inte först gången i historien som det finns uppfattningar om att ett visst sätt att musicera enbart ska tillfalla folk från en viss kultur.

När kom jojken?

Flera av de jojkar som framfördes fanns med på scenen i Mimerskolans gymnastiksal i Umeå den 2 september 1910. Det var då Karl Tirén lät anordna det som antas vara den allra första jojkonserten i Sverige tillsammans med jojkare från Malå sameby och Arjeplog.

Hur gammalt är jojk?

Hur gammal jojken är vet man inte exakt men ordet jojk går att spåra 4000 år tillbaka i tiden.

Vad är jojk för något?

Jojkandet är det samiska sättet att sjunga. Det västerländska sättet att sjunga heter lavlodh. År 1609 meddelar den dansk-norska kungen Christian IV, att den som utövar samiska trolldomskonster ska dömas till döden. Kyrkan har betraktat jojk som trolldomskonst, ända fram till våra dagar.

Hur länge har jojken funnits?

Sedan 1600-talet har kyrkan betraktat jojk och andra utövanden av samisk religion som ”hedniska”. Många samer har på grund av detta inte lärt sig att jojka för att inte hamna utanför samhället.

Är jojk ord?

En jojk kan, men måste inte innehålla några ord eller meningar: dessa kallas på nordsamiska för dájahusat och tsåbmat på lulesamiska. ... En jojk handlar ej om något eller någon, man jojkar till exempel inte om en känsla eller person, utan istället som om man vore den känslan eller personen.

Hur länge har jojk funnits?

Sedan 1600-talet har kyrkan betraktat jojk och andra utövanden av samisk religion som ”hedniska”. Många samer har på grund av detta inte lärt sig att jojka för att inte hamna utanför samhället.