:

Hur ska man häva en insulinkänning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska man häva en insulinkänning?
  2. Vad händer om man får i sig för mycket insulin?
  3. Vad händer om man hamnar i Insulinkoma?
  4. Vad ska man göra vid hypoglykemi?
  5. Vad kan man göra åt Blodsockerfall?
  6. Kan man ta för mycket insulin?
  7. Vilka funktioner har insulin i kroppen?
  8. Har du för mycket insulin eller tabletter?
  9. Hur sätter du nålen på insulinpennan?
  10. Kan direktverkande insulin tas före måltid?

Hur ska man häva en insulinkänning?

Vad kan jag göra själv?

  1. Börja med att äta något som höjer blodsockret snabbt, till exempel druvsocker. Ta en till två tabletter per 20 kilo kroppsvikt. ...
  2. Vila en stund.
  3. Mät blodsockervärdet efter 10 till 15 minuter. ...
  4. Fortsätt kontrollera blodsockervärdet tills det inte varierar alltför mycket mellan höga och låga värden.
BE

Vad händer om man får i sig för mycket insulin?

Hypoglykemi kan ha flera orsaker, den vanligaste är att det finns för mycket insulin i kroppen. Detta gör att alltför mycket glukos förs över från blodet till cellerna, och därmed försvinner den nödvändiga energikälla som kroppen och hjärnan behöver för att fungera.

Vad händer om man hamnar i Insulinkoma?

Insulinkoma. Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Vad ska man göra vid hypoglykemi?

BEHANDLING

  1. Druvsockertabletter (eller sockerbitar), juice (1,5 dl), mjölk (3 dl) eller annat sött som finns tillhands.
  2. Upprepa vid behov efter 10 minuter.
  3. Ev tillägg av mer långverkande kolhydrater: 2 dl mjölk och en smörgås.

Vad kan man göra åt Blodsockerfall?

Det kan leda till ett snabbt blodsockerfall. Då är det viktigt att få i dig socker i någon form. Det enklaste är druvsockertabletter, som snabbt höjer blodsockernivån när du tar dem. Det kan ibland vara svårt att inse när insulinkänning är på väg om man har diabetes och tar insulin.

Kan man ta för mycket insulin?

Vad händer om jag tar för mycket insulin? Svar: Insulin sänker blodsockret och om du tar för mycket insulin i förhållande till det du äter eller motionerar så riskerar du att få en insulinkänning.

Vilka funktioner har insulin i kroppen?

  • Hormonet har många funktioner i kroppen och de allra viktigaste funktionerna är som följer: 1 Insulin reglerar vår omsättning av socker (glukos) och andra kolhydrater 2 Insulin påverkar vår omsättning av fett 3 Insulin påverkar vår omsättning av protein

Har du för mycket insulin eller tabletter?

  • Tar du för mycket insulin eller tabletter i förhållande till hur mycket du äter eller motionerar kan blodsockret sjunka för lågt. Då får du en så kallad insulinkänning eller hypoglykemi. En insulinkänning upplevs oftast som obehaglig och kan, om den inte behandlas, i svåra fall vara allvarlig.

Hur sätter du nålen på insulinpennan?

  • I ena änden av insulinpennan sätter du på en nål. Insulinnålar är mycket tunna och injektionen känns därför nästan inte alls. Byt nålen på insulinpennan före varje ny injektion. I andra änden på insulinpennan sitter en doseringsknapp.

Kan direktverkande insulin tas före måltid?

  • Direktverkande insulin kan tas alldeles före måltid alternativt direkt efter måltiden. Det första direktverkande insulinet kom 1996 och idag används nästan uteslutande denna typ av måltidsinsulin i Sverige. Direktverkande insulin används även till insulinpumpar.