:

Hur gör man med Dahliaknölar på våren?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man med Dahliaknölar på våren?
  2. Hur delar man Dahliaknölar?
  3. Kan man Vinterförvara Sommardahlia?
  4. När sätter man ut Dahliaknölar?
  5. Kan man övervintra Dahlia i kruka?
  6. När Vinterförvara Dahliaknölar?

Hur gör man med Dahliaknölar på våren?

4 veckor innan frostrisken är helt förbi på våren, ta fram dina förvarade eller inköpta dahliaknölar. Klipp bort alla delar som är mögliga eller känns mjuka och svampiga. Har du en stor knöl kan du dela den, läs om hur du delar här. Leta fram en lagom stor kruka i förhållande till knölen.

Hur delar man Dahliaknölar?

Efter uppgrävning, tvätta av all jord från knölarna och låt dem torka några dagar på en sval plats. När knölarna är torra och rena är det lätt att dela dem med en sekatör. Skär bort alla rester av stjälken. Den röda linjen på bilden visar var den ska skäras av.

Kan man Vinterförvara Sommardahlia?

De ska inte täckas, ströet skall bara vara under knölarna. Även de frösådda s.k. sommardahliorna har under sommaren bildat en knöl som med åren blir bara större. Så det lönar sig också att ta upp dem. Står de i en kruka, lyft in hela krukan helt enkelt och låt den stå torrt och svalt under vintern.

När sätter man ut Dahliaknölar?

Plantera ut dahlian när risken för nattfrost är över. Den går utmärkt att odla både i kruka eller på friland. För odling i kruka rekommenderar vi krukor på minst 30 liter för lågväxande sorter och minst 40 liter för högväxande sorter. Bra planteringsavstånd mellan knölarna är 50 cm.

Kan man övervintra Dahlia i kruka?

Övervintra dahlia i kruka Om man odlat dahlia i kruka, behöver man inte gräva upp knölarna. Det går bra att ställa in hela krukan på en sval, mörk och frostfri plats. När våren kommer planterar man bara om den i ny jord och ställer ut.

När Vinterförvara Dahliaknölar?

Förvara dina dahliaknölar på ett svalt men frostfritt ställe där temperaturen är mellan 4-6 grader. Titta till knölarna då och då. Fukta lite med en blomspruta om det verkar vara för torrt. Om du ser mögel ska det skäras bort.