:

Hur är limträ konstruerat?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är limträ konstruerat?
  2. Vad används limträ till?
  3. Hur tillverkar man trä?
  4. Är limträ starkare?
  5. Hur stark är en limträbalk?
  6. När uppfanns limträ?

Hur är limträ konstruerat?

Limträ blir genom lamellimningen både stark och styv. I förhållande till sin vikt är limträ ett av de starkaste konstruktionsmaterialen. Detta innebär att limträbalkar kan spänna fritt över stora avstånd.

Vad används limträ till?

Lamellerna i limträelement är konstruktionsvirke av träslaget gran. Limmet utgör mindre än 1 viktsprocent och är resistent mot fukt och går bra att använda utomhus. Limträ används ofta som balkar och pelare i byggnadskonstruktioner där hög bärförmåga och ett effektivt materialutnyttjande krävs.

Hur tillverkar man trä?

Träkol tillverkas genom att trä torrdestilleras, vilket innebär att det värms med upp till 1000 °C utan att få tillgång till syre. Traditionellt tillverkas träkol i kolmilor men numera används stora metallugnar.

Är limträ starkare?

Limträbalk med stor styrka En stor fördel med limträbalkar är att de är mycket starka. Eftersom en limträbalk är uppbyggd av flera lager med lameller, utjämnas eventuella svagheter i det stora trästycket. Det gör att limträbjälken är mycket starkare än vanligt massivt timmer av samma träslag.

Hur stark är en limträbalk?

Limträ väger ungefär 500 kg/m3. Kombinationen av låg vikt och hög hållfasthet är unik. I förhållande till vikten är limträ ett av de starkaste konstruktionsmaterialen – starkare än stål, aluminium och betong. Det är därför stora hallbyggnader ofta byggs i limträ.

När uppfanns limträ?

Limträ användes antagligen första gången vid uppförandet av "The Union Hall" i King Edward College i Southampton 1860. Men det började användas i stor skala först i början av 1900-talet då man började tillämpa Hetzer-bindersystemet för limmade träkonstruktioner. Sedan 1920-talet används limträ i Sverige.