:

Hur får man in kulorna i ett kullager?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man in kulorna i ett kullager?
  2. Vad är nackdelen med ett kullager?
  3. Hur mäter man ett kullager?
  4. Är kullager svensk uppfinning?
  5. När används rullningslager?

Hur får man in kulorna i ett kullager?

Man förskjuter helt enkelt inner- och ytterring enligt figuren, så att alla kulorna kan plockas in i det större gapet i toppen av figuren. Därefter centrerar man ringarna och fördelar ut kulorna. Slutligen monteras en hållare, vanligen av stål eller plast, för att hålla jämna avstånd mellan kulorna.

Vad är nackdelen med ett kullager?

Principen för kullager var känd sedan länge men lagren hade en nackdel som begränsade användningen: De var styva och krävde en mycket noggrann uppriktning av axlarna.

Hur mäter man ett kullager?

För att säkert identifiera vilket lager du har skall du mäta tjockleken på både inner- och ytterbana. Var noga när du mäter för det är inte ovanligt att lagrets mått ligger på tum-skalan. Passa även på att undersöka om du hittar några beteckningar på lagret, dessa kan stå på både inner- och ytterbana.

Är kullager svensk uppfinning?

Sven Wingquist var en svensk uppfinnare som grundade en hel industri. Sfäriska kullager, som han tog patent på 1907 erövrade världen. Svenska Kullagerfabriken, SKF är än idag ett ledande internationellt företag. Sven Gustaf Wingquist föddes 1876 i Kumla.

När används rullningslager?

Bland rullagren är det koniska rullagret det vanligaste. Det används bl. a. i växellådor, järnvägshjul och lastbilar.