:

Kan man kanel?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man kanel?
  2. Varför heter det kanel?
  3. Hur ser ett kanelträd ut?
  4. Hur skördar man kanel?
  5. När började man använda kanel?
  6. Varför Ceylonkanel?
  7. Vilken del av busken blir kanel?
  8. Kan kanel odlas i Sverige?

Kan man kanel?

Är det farligt med kanel? En normal användning av begränsade mängder kanel som krydda innebär inte en risk för hälsan. Om man regelbundet och under längre tid får i sig mycket kumarin kan det skada levern.

Varför heter det kanel?

Benämningen "äkta kanel" är en direkt översättning av det latinska artnamnet Cinnamomum verum som betyder "sann kanel" eller "äkta kanel". Namnet har ingenting med växtens eller kryddans äkthet att göra.

Hur ser ett kanelträd ut?

Kanel är en krydda som kommer från barken på träd som tillhör släktet Cinnamomum. Det finns ca 250 olika arter av kanelträd. Det är dock främst två som används i matlagning, kassiakanel (Cinnamomum cassiae) och ceylonkanel (Cinnamomum verum). ... Träden är relativt vackra och kan hållas som krukväxter.

Hur skördar man kanel?

Själva kanelen utvinns från bark. Först avlägsnas det yttre lagret, korkbark, sedan torkas kanelen. "Äkta kanel" är en direktöversättning från latinets Cinnamomum verum, men det gör inte andra kanelarter mindre äkta. Äkta kanel, eller ceylonkanel som den också kallas, odlas på Sri Lanka, Madagaskar och Seychellerna.

När började man använda kanel?

Det var en av Europas tidigaste kryddor från orienten. Kanelen har varit känd i Egypten och Kina sedan 5000 år (alltså så länge man har en känd historia). Det var i Asien för 1500 år sedan som barken från kanelträden började användas som medicin och parfym men också i mat.

Varför Ceylonkanel?

Jag tar det säkra före det osäkra och använder alltid bara Ceylonkanel. Tycker den dessutom är mycket godare! Den smakar mer sött och påminner lite om det gamla tuggummit Jenka. Dessutom är den rik på antioxidanter, folat, betain, K-vitamin samt kalium, kalcium, mangan och järn.

Vilken del av busken blir kanel?

Kanel är en krydda som bereds av barken från arter i kanelsläktet (Cinnamomum) som ingår i familjen lagerväxter. Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter, varav främst padangkanel, kassiakanel och ceylonkanel används i kryddan kanel.

Kan kanel odlas i Sverige?

Kanel, Cinnamomum ceylanicum, är ett stort träd från Ceylon. Trädets gulbruna bark torkas och används sedan som kryddan kanel i matlagningen. Så jag tror nog att du inte har plats för den hemma, annat än när den är en liten planta. Frön till den finns nog inte heller att få i Sverige.