:

Hur mycket frityrolja behövs?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket frityrolja behövs?
  2. Vilket resultat uppnår man vid fritering?
  3. Hur många gånger kan man använda samma frityrolja?
  4. Hur friterar man i fritös?
  5. Hur vet man när oljan är 170 grader?

Hur mycket frityrolja behövs?

Till en början kan det vara svårt att veta precis hur mycket olja du behöver när du ska sätta igång och fritera. En enkel tumregel är att minst hälften av maten ska vara täckt i olja. Om du däremot har i mer olja så håller sig värmen bättre när du lägger i maten.

Vilket resultat uppnår man vid fritering?

Du uppnår det bästa resultatet genom att använda en jordnötsolja av god kvalitet. Undvik att blanda olika slags oljor. Om du använder fett i fast form bör du skära det i mindre bitar så att fritösen inte värms upp utan fett under de första minuterna.

Hur många gånger kan man använda samma frityrolja?

Oljan kan återanvändas vid flera tillfällen men bör bytas ut efter sex till åtta gångers användning eftersom långvarig upphettning ger upphov till oxidering och transfetter kan bildas.

Hur friterar man i fritös?

Gör så här

  1. Använd en god olja som tål höga temperaturer. ...
  2. Fyll en stadig gryta eller en fritös med så mycket olja att dina råvaror kommer täckas (fritera gärna i omgångar så får du jämnare resultat).
  3. Hetta upp oljan till ca 150-180 grader, den är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllenbrun på ca 1 minut.

Hur vet man när oljan är 170 grader?

Om du inte har tillgång till en termometer, så är ett bra knep att släppa i en bit vitt bröd i oljan. Om den blir gyllenbrun inom en minut så är oljan lagom varm. Om den blir bränd så är oljan för varm.