:

Vad avgör om något är en rättskälla eller inte?

Innehållsförteckning:

  1. Vad avgör om något är en rättskälla eller inte?
  2. Vad är juridiska regler?
  3. Vad räknas inte som rättskälla?
  4. Vad är Supplerande rättskällor?
  5. Vad är Rättskällelära?

Vad avgör om något är en rättskälla eller inte?

Författningar. Författningar, det vill säga grundlagar, lagar och förordningar, är den främsta rättskällan och de är bindande för domstolarna. ... Grundlagar står över "vanliga" lagar och förordningar, något som betyder att vid konflikt mellan en grundlag och andra författningar ska grundlagens innebörd gälla.

Vad är juridiska regler?

Det vetenskapliga studiet av juridik kallas rättsvetenskap. Rätten består av ett flertal/några rättskällor, såsom statuter (skriven rätt), rättspraxis, förarbeten, doktrin och i vissa fall även sedvänja. Med ett gemensamt namn brukar de olika reglerna kallas normer, vilket inte är att förväxla med sociala normer.

Vad räknas inte som rättskälla?

Rättskälleläran är läran om vilka rättskällor som ska beaktas för att komma fram till vad som utgör gällande rätt. Vad som utgör rättskällor är lagtext, förarbeten, domstolarnas praxis och doktrin. ... Om inte dessa rättskällor ger vägledning får man söka svar i doktrin.

Vad är Supplerande rättskällor?

Rättskälleläran är läran om vilka rättskällor som ska beaktas för att komma fram till vad som utgör gällande rätt. Vad som utgör rättskällor är lagtext, förarbeten, domstolarnas praxis och doktrin. Högst upp i hierarkin över rättskällor kommer lagar och författningar, det är alltså dessa som i första hand ska beaktas.

Vad är Rättskällelära?

Rättskällelära är reglerna om vilken information som är rättsinformation, och vilken information som har företräde vid konflikter.