:

Vad gjorde man garum av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gjorde man garum av?
  2. Hur smakar garum?
  3. Finns det gluten i fisksås?
  4. Hur ska fisksås lukta?
  5. Är det gluten i sjögräs?

Vad gjorde man garum av?

Den bereddes av fiskrens, mestadels från makrill som tycks ha varit favoriten. Renset blandades med salt, vinäger och örter i till exempel ett lergodskärl och ställdes ut i solvärmen för att jäsa. Efter en tid hällde man av den jästa vätskan och använde den som sås i diverse kulinariska anrättningar.

Hur smakar garum?

Den fanns i många varianter, exempelvis oxygarum (som var blandad med vinäger), meligarum (som var blandad med honung) och så vidare. Garum hade en frän smak – än mer uttalad än hos de asiatiska fisksåserna – och kan jämföras med svensk surströmming.

Finns det gluten i fisksås?

Fri från gluten och ägg men kontrollera innehållet i buljongtärningarna. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad gräddersättning. Byt ut crème fraiche mot Imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Hur ska fisksås lukta?

När du lagar thaimat använder du fisksås istället för salt. Den luktar inte gott i flaskan men doften försvinner när fisksåsen tillsätts i maten.

Är det gluten i sjögräs?

Sushi. Du kanske brukar äta de små rullarna inlindade i sjögräs? Dessa innehåller ofta crabsticks, som kan innehålla vetestärkelse. Det finns också vissa som påstår att wasabipastan som ofta används som smaksättare till sushi kan innehålla gluten, med det har vi inte funnit några exempel på.