:

Hur gör man tråd av ull?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man tråd av ull?
  2. Hur spinner man garn av ull?
  3. Vad kan man tillverka av ull?
  4. Hur gör man ull?
  5. Hur går det till att spinna tråd eller garn?
  6. Hur gör man tråd av bomull?
  7. Vad spinner man?
  8. Hur tillverkas kläder av ull?
  9. Vad består ull av?
  10. Hur tillverkas garn idag?

Hur gör man tråd av ull?

Det gjordes vanligtvis på en spinnrock förr. Riktigt gammalt tillbaka gjorde man det på en slända. Mängden kardad ull som matas in och spinnrockens hastighet avgör hur tjockt garn man får. Det färdiga garnet samlas upp på härvor där det sedan tvättas och färgas, om man vill ha en annan färg än den ullen har naturligt.

Hur spinner man garn av ull?

Karda ullen. Det innebär egentligen att en borstar ullen med kardor så att den blir fluffig, en del smutts och skräp lossnar, och fibrerna i ullen läggs/kardas åt samma håll, vilket gör det enklare att fördela jämt sen när en ska spinna det.

Vad kan man tillverka av ull?

Ull är hår från pälsen från olika djur, där det vanligaste är tamfår. Andra djur som lämnar ull är alpacka, kashmirget, angoraget, lama och kamel. Ull är en textil råvara som spinns till garn eller tråd. Den kan även användas till tovning eftersom ullfibern är täckt med epidermisfjäll.

Hur gör man ull?

I kardverket dras ullfibrerna isär så att de hamnar på längs i maskinen. Detta görs två gånger i två lika maskiner som är sammankopplade och sedan kommer ullen fram som ett brett flor. Floret delas sedan i 128 lika stora delar som efter att gått igenom ”byxorna” blir förgarn och rullas upp på 8 st. bobiner.

Hur går det till att spinna tråd eller garn?

I enklaste fallet snos två garn om varandra i en tvinningsmaskin av liknande slag som ringspinnaren, men hastigheten är något lägre, 6 000 varv/minut. Vill man ha en grövre tråd bildar man en grupp av tre stycken två-slagna trådar som tvinnas i en ny tvinningsmaskin, och har på så sätt fått en 6-slagen tråd.

Hur gör man tråd av bomull?

Det framställs genom att smälta ner s.k. granulat (flagor) till en flytande massa. Denna massa blåses sedan ut genom en dysa, typ som ett stort duschmunstycke, för att bilda långa fibrer. Fibrerna får torka för att därefter kunna spinnas till trådar och vävas till ett tyg.

Vad spinner man?

Egentligen kan man spinna garn av nästan allt som är lite fiberformat – tagel, gräs, hårstrån, pappersremsor, listan kan göras lång. Allt som behövs är att man snurrar fibrerna tillsammans tillräckligt hårt så att de sitter ihop.

Hur tillverkas kläder av ull?

Ull innehåller orenheter som måste tvättas bort innan den kan spinnas till garn. Speciellt ullfett (lanolin), bryts ner långsamt och avloppsreningen måste vara väl avpassad för att ulltvätten inte ska ge stora utsläpp av syreförbrukande ämnen.

Vad består ull av?

Ull är en naturfiber och är helt enkelt hår från ett djur. Den mesta ullen kommer från får, men lama, alpacka, get och kanin förekommer också. Och några vanliga begrepp där är: mohair (get), kashmir (get), angora (kanin) och merino (får).

Hur tillverkas garn idag?

Man spinner ett 1-trådigt garn som sedan kan tvinnas tillsammans till flertrådiga kvalitéer. Det färdiga garnet härvas på en haspel och garnhärvorna knyts om. De färdiga garnhärvorna har fortfarande smuts och spinnolja kvar och tvättas innan de färgas eller används i sin naturliga färgskala.