:

Hur man tar ett EKG?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man tar ett EKG?
  2. Vad kan man utläsa av ett EKG?
  3. Hur gör man ett arbets EKG?
  4. När ska man ta EKG?
  5. Hur ser hjärtflimmer ut på EKG?
  6. Kan man lita på ett EKG?
  7. Kan EKG visa fel?

Hur man tar ett EKG?

Patienten ska vara bar på överkroppen samt där registreringselektroderna fästs på underarmar och underben. Vid behov rakas hår bort på bröstkorgen för att elektroderna ska fästa ordentligt. Undersökningen tar omkring 10 minuter och ger inga besvär utöver eventuell lätt hudrodnad efter elektroderna.

Vad kan man utläsa av ett EKG?

Med hjälp av EKG (elektrokardiogram) kan man mäta hjärtats elektriska aktivitet. Undersökningen ger en kurva som bland annat visar hjärtats rytm, impulsutbredning samt eventuella skador på hjärtmuskeln, till exempel hjärtförstoring eller hjärtinfarkt.

Hur gör man ett arbets EKG?

Om Arbetsprov Elektroder fästs på bröstkorg, överarm samt underben och EKG tas. Även blodtrycket tas i vila. Du får cykla på en ergometercykel med gradvis ökande motstånd. Ibland används en gångmatta istället för en cykel.

När ska man ta EKG?

EKG tas alltid om du kommer till en vårdcentral eller ett sjukhus med akuta bröstsmärtor. Det tas också vid andra misstänkta hjärtbesvär som exempelvis om du har oregelbunden hjärtrytm eller besväras av trötthet, andnöd, ont i bröstet eller svullna ben.

Hur ser hjärtflimmer ut på EKG?

Förmaksflimmer är en mycket snabb, oregelbunden förmaksaktivitet som på EKG karakteriseras av frånvaro av P-vågor, som ersatts av en snabb och till utseendet varierande förmaksaktivitet. Kammarrytmen är oregelbunden och ofta snabb (se figur 1).

Kan man lita på ett EKG?

Ett EKG är inte skadligt och hela undersökningen tar ungefär tio minuter. I samband med undersökningen mäts också ofta blodtrycket. Resultatet av EKG tolkas av en läkare.

Kan EKG visa fel?

Ett vilo-EKG kan, om mätningen görs vid rätt tillfälle, visa vilken hjärtrytmrubbning patienten lider av. Ett EKG kan också visa vilket fel som skapar rytmrubbningen, till exempel en elektrisk extrabana. Dessutom visar EKG tecken på om det finns en annan hjärtsjukdom, till exempel genomgången infarkt.