:

Hur man gör tovning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man gör tovning?
  2. Vad behövs vid tovning?
  3. Hur virkar man grytunderlägg?
  4. Vad behövs för att tova ull?
  5. Hur man Våttovar?
  6. Varför tovar ullen ihop sig?

Hur man gör tovning?

Du tovar dina färdiga stick- och virkprojekt genom att tvätta dem en eller flera gånger i tvättmaskinen. När ull utsätts för vatten, värme och friktion utvidgar sig fibrerna och tovar ihop sig. Tovningens resultat beror på din tvättmaskin, garntypen och temperaturen.

Vad behövs vid tovning?

Tovning innebär att man med hjälp av såpa och varmt vatten arbetar samman, oftast kardad men ej spunnen och vävd eller stickad ull, till tyg eller färdiga produkter. Med metoden tillverkas vantar, strumpor, inläggssulor, hattar, västar, väskor men även filtar och täcken liksom konstverk.

Hur virkar man grytunderlägg?

Virkade grytunderlägg

  1. Magisk ring. Virka med dubbelt garn Alpe och virknål nr 6. ...
  2. Bubbel-maska. En bubbelmaska är egentligen bara 5 ofärdiga stolpar som virkas ihop såhär: ...
  3. Andra varvet. Virka 1 lm. ...
  4. Tredje varvet. Virka 3 lm (= första stolpen) ...
  5. Fjärde varvet. Virka 1 lm. ...
  6. Femte varvet. Virka 3 lm (= första stolpen) ...
  7. Sjätte varvet.

Vad behövs för att tova ull?

Du behöver: Om du vill börja tova finns det oftast startpaket att köpa i hobby- och hantverksbutiker. Tovningsnålar är speciella nålar med hullingar som drar med sig ullens fibrer som därmed tovar ihop sig med varandra. Jag brukar främst använda grovlek medium på nålarna då de fungerar bra till de flesta arbeten.

Hur man Våttovar?

Våttovning går helt enkelt ut på att massera, gnugga, knåda och på olika sätt bearbeta ull med vatten, och ofta såpa eller tvål, för att få ullen att tova ihop sig. Beroende på vad man tovar, och i olika steg i processen, kan man använda olika redskap. En klassiker är ju gamla tvättbrädor.

Varför tovar ullen ihop sig?

Ull kan bilda tyg av sig själv Man säger att ull filtar sig, att den bildar en filt. Man kan hjälpa ullen att filta sig. Det kallas för att man tovar ullen. Det tovade tyget kan sedan valkas, vilket gör tyget tätt, tjockt och hållbart.