:

Vad är preliminär självdeklaration?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är preliminär självdeklaration?
  2. Hur räknar jag ut min preliminär skatt?
  3. Vad är preliminär resultaträkning?
  4. Varför preliminär skatt?
  5. När får man Preliminär inkomstdeklaration?
  6. Vilka regler gäller för preliminär skatt?

Vad är preliminär självdeklaration?

Den preliminära inkomstdeklarationen är ett underlag för att bestämma den debiterade preliminära skatten. Den som ansöker om F-skatt, eller redan har F-skatt eller SA-skatt och beräknar få ökad inkomst, ska lämna en sådan.

Hur räknar jag ut min preliminär skatt?

Preliminärskatten är baserad på den summa som antas intjänas under det kommande året. Det betyder att i början av varje inkomstår ska budgeten gås igenom och den förväntade inkomsten och möjligt överskott ska beräknas.

Vad är preliminär resultaträkning?

Du betalar din skatt genom att betala preliminär inkomstskatt varje månad till Skatteverket. Innan varje kalenderår skickar du in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket med en uppskattning av vinsten, det vill säga skillnaden mellan intäkter och kostnader.

Varför preliminär skatt?

Den preliminärskatt som du som företagare behöver betala bygger på de uppgifter om inkomster och utgifter som du själv skickar in till Skatteverket. Skatteverket räknar sedan ut en preliminär skatt åt ditt företag baserat på din egen prognos. De skickar sedan ut ett besked om hur mycket preliminärskatt som ska betalas.

När får man Preliminär inkomstdeklaration?

Du får beslutet till din digitala brevlåda den 16–17 december, eller på papper i början av januari. du redovisade bostads- eller aktieförsäljning med stora vinster i senaste inkomstdeklarationen.

Vilka regler gäller för preliminär skatt?

När du själv ansvarar för att betala din preliminärskatt gör du det genom en så kallad debiterad preliminärskatt. Du ska betala preliminärskatten med lika stora belopp varje månad under samma år som du har inkomsten, alltså beskattningsåret, i regel den 12:e varje månad.