:

Vad kan man göra Orosanmälan för?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man göra Orosanmälan för?
  2. Vad innebär barn som far illa?
  3. Vad är en orosanmälan?
  4. Kan du göra en orosanmälan som privatperson?
  5. Hur gör man en orosanmälan till socialtjänsten?
  6. Vad är skyldigheten att anmäla oro?

Vad kan man göra Orosanmälan för?

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Vad innebär barn som far illa?

Barn far illa när de utsätts för psykiskt eller fysiskt våld, eller när brister i deras omgivning gör att de riskerar att inte växa och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Vad är en orosanmälan?

  • En orosanmälan är det vanligaste sättet för Socialtjänsten att få reda på att ett barn far illa. Personer som arbetar inom skola, omsorg, sjukvård och liknande har en skyldighet att göra en orosanmälan om de i sin yrkesroll erfar att det råder ett missförhållande.

Kan du göra en orosanmälan som privatperson?

  • För att göra en orosanmälan behöver du inte ha bevis. Det räcker att du misstänker att det finns ett missförhållande för att din anmälan ska tas på allvar. Om du anmäler som privatperson får du vara anonym, men om du gör en orosanmälan i kraft av din yrkesroll måste du uppge ditt namn och var du jobbar.

Hur gör man en orosanmälan till socialtjänsten?

  • Rutiner för orosanmälan. Att göra en orosanmälan till socialtjänsten är enklare om det finns rutiner på arbetsplatsen och en vana att hantera orosanmälningar. Varje verksamhet ska ha en skriftlig rutin för orosanmälan, som även innefattar kontaktuppgifter till socialtjänsten.

Vad är skyldigheten att anmäla oro?

  • Skyldighet att anmäla oro. Som personal inom barnhälsovården är man skyldig, enligt 14 kapitlet 1 § socialtjänstlagen (SoL 14:1), att anmäla till socialtjänsten om man misstänker, eller får kännedom om att ett barn far illa. Skyldigheten att anmäla är personlig och kan inte överlåtas. Tröskeln för anmälan ska vara låg.