:

När blir dokumentationen en pedagogisk dokumentation?

Innehållsförteckning:

  1. När blir dokumentationen en pedagogisk dokumentation?
  2. Vad ska alltid finnas med i en pedagogisk dokumentation?
  3. Hur kan man dokumentera pedagogiska aktiviteter på olika sätt?
  4. Hur kan pedagogisk dokumentation bidra till arbetet med barns lärande och utveckling?
  5. Vad kännetecknar pedagogisk dokumentation?
  6. Vad är skillnaden mellan dokumentation och pedagogisk dokumentation?
  7. Vad ska man dokumentera som undersköterska?

När blir dokumentationen en pedagogisk dokumentation?

En informant upplevde istället att en dokumentation blir pedagogisk när den på ett konkret sätt synliggör ett barns förändrade kunnande. I studien presenteras även flera konkreta och autentiska exempel från förskoleverksamheten där förskollärare beskriver att en skiftning skett då dokumentation har blivit pedagogisk.

Vad ska alltid finnas med i en pedagogisk dokumentation?

Dokumentera med ett syfte Det finns mycket som kan dokumenteras i förskolan, men för att dokumentationen ska vara relevant och ändamålsenlig behöver den ha ett tydligt syfte som utgår från läroplanen. Fundera över vilka aktiviteter du behöver dokumentera och om dokumentationen kan ge dig svar på det du vill undersöka.

Hur kan man dokumentera pedagogiska aktiviteter på olika sätt?

Dokumentation kan göras på många olika sätt: anteckningar, inspelningar och fotografier. På detta sätt synliggörs barns lärande, vilket gör att man ger barnen fler möjligheter att se och reflektera över sitt eget lärande.

Hur kan pedagogisk dokumentation bidra till arbetet med barns lärande och utveckling?

Den pedagogiska dokumentationen är flexibel och fungerar både för att öka barns lärande och förskollärares medvetenhet om barnens lärprocesser. Dessutom kan pedagogisk dokumentation användas i utvecklingsarbetet av verksamheten, för att få en ökad måluppfyllelse.

Vad kännetecknar pedagogisk dokumentation?

Syftet med pedagogisk dokumentation är att synliggöra barns tankar, känslor och lärande. Det handlar dels om att synliggöra barns lärande i förhållande till de andra barnen, dels om att göra barns röster hörda för vuxna, för att rikta uppmärksamheten på barnets roll i samhället.

Vad är skillnaden mellan dokumentation och pedagogisk dokumentation?

Dokumentationen syftar till att bevara någonting exempelvis en ljudupptagning som sker vid samtal i fokusgrupper (ibid.). Syftet med pedagogisk dokumentation är däremot att försöka Page 8 2 förstå vad som sker i verksamheten utan förutfattade meningar och normer (Lenz Taguchi, 2013).

Vad ska man dokumentera som undersköterska?

Syftet med att dokumentera är att bidra till god kvalitet och säker vård. I dokumentationen tydliggörs den enskildes behov av hjälp och stöd samt vad, hur och vem som ska tillgodose hjälpbehoven. Dokumentationen är avsedd att vara ett stöd för den eller de personer som ansvarar för vården och omsorgen.