:

Vilka konsekvenser för den ökade konsumtionen med sig ur ett globalt perspektiv?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka konsekvenser för den ökade konsumtionen med sig ur ett globalt perspektiv?
  2. Varför bör du försöka att begränsa din konsumtion?
  3. Vilka konsekvenser kan överdriven konsumtion få?
  4. Har konsumtionen i världen ökat eller minskat sedan 1990?
  5. Kan vi fortsätta att konsumera som vi gör om vi vill nå en hållbar utveckling?
  6. Vad kan du göra för att bidra till en hållbar konsumtion?
  7. Vad kan vi göra för att minska konsumtionen?

Vilka konsekvenser för den ökade konsumtionen med sig ur ett globalt perspektiv?

De senaste 20 åren har den svenska konsumtionen bidragit med en ökning av utsläpp med 50 procent i de länder som vi importerar ifrån. Genom Agenda 2030 har världens ledare förbundit sig till att arbeta för att uppfylla 17 globala mål för en hållbar utveckling. Fram till år 2030 ska vi uppnå flera fantastiska saker.

Varför bör du försöka att begränsa din konsumtion?

Vad vi som konsumenter väljer att köpa påverkar oss själva och andra människor, djur, natur och hela ekosystem och avgör våra barn och barnbarns möjlighet till en bra framtid. Därför är det viktigt att konsumera på ett hållbart sätt.

Vilka konsekvenser kan överdriven konsumtion få?

Även om Sverige på flera sätt är ett föredöme i miljöfrågor, är vi svenskar bland de värsta när det gäller att konsumera mer än vad planeten klarar av. Vår överkonsumtion av jordens resurser leder till att skogar huggs ned, vatten förorenas, hav fylls av plast, växt- och djurarter utrotas och växthuseffekten förvärras.

Har konsumtionen i världen ökat eller minskat sedan 1990?

Under 2017 steg världens konsumtion till 92,1 miljard ton, en ökning från 87 miljarder ton 2015. ... Konsumtionen har också ökat avsevärt om man räknar per person. År 1990 krävdes i genomsnitt 8,1 ton naturresurser för att tillfredsställa en persons materiella behov. 2015 utvanns nästan 12 ton resurser per capita.

Kan vi fortsätta att konsumera som vi gör om vi vill nå en hållbar utveckling?

Vi har några få år på oss nu att ställa om till ett hållbart samhälle. Om vi ska lyckas måste det till kraftfulla politiska åtgärder för att minska överkonsumtionen. ... Därför måste vi ersätta vår ineffektiva och resursslösande konsumtion med ett hållbart sätt att leva och konsumera.

Vad kan du göra för att bidra till en hållbar konsumtion?

Svar:

  1. Återanvänd produkter istället för att köpa nytt. Att återanvända produkter istället för att köpa nya är ett bra sätt att minska sin miljöpåverkan. ...
  2. Res mer hållbart. Om det är möjligt är det bra att försöka åka kollektivt istället för att exempelvis ta egen bil när du ska någonstans. ...
  3. Maten påverkar miljön.

Vad kan vi göra för att minska konsumtionen?

Genom att tänka på vad och hur mycket vi köper kan vi konsumenter aktivt bidra till att minska utsläpp av giftiga ämnen och klimatförstörande gaser, liksom användning av antibiotika till djuren. Därför spelar våra val av mat, el, kläder och prylar stor roll. Läs vår oköpslista!