:

Vad gör man köttfärs av?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gör man köttfärs av?
 2. Hur tillverkas köttfärs?
 3. Kan man göra köttfärs av fransyska?
 4. Hur produceras nötfärs?
 5. Vilken del gör man nötfärs av?
 6. Är blandfärs billigare än nötfärs?
 7. Vad kan du göra med köttfärs?
 8. Varför inte laga rätter av köttfärs?
 9. Vilken köttfärs passar bäst till köttbullar?
 10. Hur tilllagas Köttfärssåsen?

Vad gör man köttfärs av?

De tre allra vanligaste sorterna av köttfärs är:

 • Fläskfärs (endast fläskkött)
 • Nötfärs (endast nötkött)
 • Blandfärs (nötkött och fläskkött, ofta "50/50" det vill säga hälften nöt, hälften fläsk).

Hur tillverkas köttfärs?

Nötfärs är malt nötkött, med vilket avses malt oxkött, till skillnad från malt kalvkött som benämns kalvfärs. Köttet kommer från olika restbitar av oxen alla delar i samband med grovstyckningen, men också hela från mindre eftertraktade hela muskler (läs mer > Grovstyckning nöt).

Kan man göra köttfärs av fransyska?

En annan bit som ofta har ett fördelaktigt pris är fransyskan. Den är perfekt att mala både till köttfärs som man tänker göra köttbullar eller köttfärssås av och till råbiff.

Hur produceras nötfärs?

Proportionerna är allt oftare 50/50 men 30 % gris och 70 % nöt, eller 20 % gris och 80 % nöt förekommer också. Av hävd använder man en större andel nötkött i norra Sverige.

Vilken del gör man nötfärs av?

Nötkött är kött från nötkreatur. Nötkött äts bland annat som oxfilé, eller mals till nötfärs och används i biffar eller hamburgare.

Är blandfärs billigare än nötfärs?

Blandfärs är billigare att köpa än nötfärs och dyrare än fläskfärs, vilket gör att 50/50-blandning är billigare än 70/30. Finmalt kött är dyrare än grovmalt (vanligast).

Vad kan du göra med köttfärs?

 • Köttfärs kan du göra mycket med! Klassiska recept som köttfärssås, köttbullar, paj och chili con carne. Och nyare favoriter som tacopaj, koftas och cevapcici till exempel. Möjligheterna är oändliga.

Varför inte laga rätter av köttfärs?

 • Det går trots allt att laga många goda rätter av köttfärs. Varför inte laga klassikerna köttbullar, järpar eller pannbiff, hamburgare, en god paj med köttfärs, en saftig köttfärslimpa eller en mustig köttfärssås till pastan.

Vilken köttfärs passar bäst till köttbullar?

 • Blandfärs passar fint till både färsbiffar och köttbullar. Vill man ha det lite lyxigare väljer man kalvfärs eller lammfärs. För en vildare touch är älgfärs ett säkert kort. » Ännu fler recept med köttfärs hittar du här. Chili con Carne. Hemlagade köttbullar med potatismos, brunsås och stekt lök. Spagetti med köttfärssås.

Hur tilllagas Köttfärssåsen?

 • Tillaga köttfärssåsen så här: Hacka den gula löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. 1 st stor gul lök. smör eller olja att steka i. Stekpanna med smör. Stek den hackade löken och färsen i stekpannan på medelvärme utan att det blir bränt. Finfördela färsen med en stekspade eller trägaffel.