:

Vad är kolesterolsänkande kost?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är kolesterolsänkande kost?
  2. Hur sänka kolesterol utan medicin?
  3. Vilket är normalvärde när det gäller kolesterol?
  4. Vad är p non HDL kolesterol?
  5. Vad ska man undvika att äta vid höga blodfetter?

Vad är kolesterolsänkande kost?

Vad du äter har betydelse för blodets kolesterolvärde. En kost med mycket frukt, grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, fet fisk, nötter och mjuka vegetabiliska fetter kan hjälpa dig att sänka ett för högt kolesterolvärde.

Hur sänka kolesterol utan medicin?

Mättat och omättat fett Att minska ner på mättat fett och i stället äta omättade fetter är viktigt för att förändra kolesterolbalansen. Det betyder mindre av fett kött, feta charkprodukter och feta mejeriprodukter samt mer av feta fiskar, som lax, makrill och sill samt vegetabiliska oljor och fetter, utom kokosfett.

Vilket är normalvärde när det gäller kolesterol?

Det är normalt att ha ett kolesterolvärde under 5.0. Mellan 5.0 och 6.4 är det lätt förhöjt. Mellan 6.5 och 7.9 måttligt förhöjt. Över 8.0 mycket förhöjt.

Vad är p non HDL kolesterol?

Non-HDL kolesterol beräknas som Total-kolesterol minus HDL-kolesterol. Vid riskvärdering med SCORE2 användes non-HDL kolesterol. För att utesluta annan bakomliggande sjukdom analyseras: S-kreatinin, ALAT, GT, B-glukos samt TSH.

Vad ska man undvika att äta vid höga blodfetter?

Snabba kolhydrater som socker och mjölbaserade livsmedel kan ha starka negativa effekter på dina blodfetter medan långsamma kolhydratkällor inte har denna negativa effekt. Välj därför oprocessade kolhydratkällor som råris, quinoa eller hel havre så långt som möjligt och ta bort alla hel/halvfabrikat3.