:

Hur gör man choklad från början?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man choklad från början?
  2. Hur gör man choklad av kakaobönan?
  3. Är choklad en böna?
  4. Vilka ingredienser finns det i choklad?
  5. Är choklad godis?
  6. Hur många procent kakao måste choklad innehålla?

Hur gör man choklad från början?

Precis som kaffebönor rostas kakao i heta roterande trummor tills de fått en jämn och fin färg. Efter rostningen mals de i stora kvarnar, den malda massan har hög fetthalt. Av kakaomassan gör man både kakaopulver och choklad. Kakaopulvret ska helst inte innehålla mer än 20-25 procent kakaofett.

Hur gör man choklad av kakaobönan?

Här mals bönorna i en kakaokvarn i en liten chokladfabrik i Oaxaca. De flesta kakaobönor exporteras runt om i Europa. På Chokladfabriken rostas bönorna för att utveckla sina smaker och aromer. Efter rostningen skalas och mals bönorna och chokladen kan tillverkas.

Är choklad en böna?

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel baserade på kakaobönan. Bönan framställs av kakaoträdet Theobroma cacaos frukt. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayafolket. Bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år.

Vilka ingredienser finns det i choklad?

Mörk choklad ska innehålla minst 35 procent kakao. Med det avses den totala mängden av alla ingredienser som framställs ur kakao, dvs. kakaomassa, kakaopulver och kakaosmör. Mjölkchoklad ska innehålla minst 25 procent kakao.

Är choklad godis?

Myt: Choklad innehåller mindre socker än annat godis. NEJ - Både ljus och mörk choklad innehåller mycket socker, 12 - 15 sockerbitar/ 100 gr, lika mycket som skumgodis. ... JA OCH NEJ - Söt frukt ger också socker men dessutom fibrer och vitaminer.

Hur många procent kakao måste choklad innehålla?

Mjölkchoklad ska innehålla minst 25 procent kakao. Det speciella med vit choklad är att den inte alls innehåller kakaomassa eller kakaopulver – det är kakaosmör, mjölk och kryddor som bidrar med smak av kakao. Chokladlagstiftningen övervakas inom EU.