:

Hur smakar blåmögelost?

Innehållsförteckning:

  1. Hur smakar blåmögelost?
  2. Hur äter man blåmögelost?
  3. Hur länge lagras blåmögelost?
  4. Finns Blåmögel i?
  5. Är Mögelosten?
  6. Vad smakar Stiltonost?
  7. Vad passar till blåmögelost?
  8. Hur länge håller sig ädelost?
  9. Kan blåmögelost bli dålig?

Hur smakar blåmögelost?

När man tillverkar blåmögelost så stryks osten med sporer från mögelsvampen Penicillium roqueforti. ... Den första av alla ostar som märktes med AOC. Smaken är ren, kraftig och salt med en fuktig och smulig konsistens.

Hur äter man blåmögelost?

Den passar med tillbehör som har lite sötma, som till exempel mogna päron, marmelader och chutneys. Gräddigheten gör att den även är utmärkt att använda i både varm och kall matlagning. Ett annat populärt sätt att äta ädelost är vid jul, på pepparkakor. Eller året runt, på pepparkakor, om man nu är sån.

Hur länge lagras blåmögelost?

Osten lagras under 3-6 månader i grottor där luftfuktigheten är konstant året runt.

Finns Blåmögel i?

Blåmögelost, ibland kallad grönmögelost, är ostar som behandlas med blåmöglet Pencilinium roqueforti, vilket ger ostarna sin säregna marmorering och smak. Blåmögelostar finns i en hel massa olika typer och sorter, och görs på allt från komjölk till fårmjölk och getmjölk.

Är Mögelosten?

Mögelost är ostar där vissa mögelarter, framför allt av släktet Penicillium, används för att ändra ostens smak och konsistens och för att ge den bättre hållbarhet. Mögelostarna delas vanligen upp i vitmögelostar och grönmögelostar.

Vad smakar Stiltonost?

Stilton är en vacker ost, med en insida marmorerad med blåmögel och med en mjuk och krämig men smulig konsistens. Smaken är intensiv, fyllig och komplex med nötaktiga toner och en tydlig sälta som ligger kvar på tungan.

Vad passar till blåmögelost?

Fikon som motvikt. Sältan och den starka smaken i en blåmögelost får en söt motvikt av fikonmarmelad, här serverat på fina rågkex. Om det finns färska fikon i säsong passar de också utmärkt till.

Hur länge håller sig ädelost?

63 dagar. Förpackningen sorteras som plastförpackning.

Kan blåmögelost bli dålig?

Om osten ändrar utseende, till exempel blir lurvig, kan den ha fått annat mögel än det ursprungliga – och då ska man inte äta den. Man bör hålla extra koll på när den närmar sig sitt bäst före-datum. ... Så, ännu en gång: om du har din mögelost i en försluten påse bör det bara bli mer av samma ofarliga mögel.