:

Hur ska man tänka kring träning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska man tänka kring träning?
  2. Hur ska jag komma igång med löpning?
  3. Hur ska man lägga upp sin träning?
  4. Hur ofta träna efter förlossning?
  5. När kan man börja träna efter ett kejsarsnitt?
  6. Hur långt ska en nybörjare springa?

Hur ska man tänka kring träning?

Rekommendationen är att du som är vuxen ska röra dig minst två och en halv timme i veckan. För att den fysiska aktiviteten ska ha effekt behöver du bli varm och få upp pulsen och andhämtningen. Måttlig träning innebär att du till exempel går en rask promenad 30 minuter om dagen.

Hur ska jag komma igång med löpning?

De två första veckorna använder du för att komma igång. Du kan: Gå snabbt i 20–30 minuter. Kombinera snabb gång med korta inslag av löpning (exempelvis 5 minuter snabb gång som uppvärmning, sedan springer/joggar du 1–2 minuter, går 2–4 minuter, springer/joggar 1–2 minuter och så vidare).

Hur ska man lägga upp sin träning?

Att börja med en övning för varje muskelgrupp och göra cirka 10-12 repetitioner är en bra start. Vila några minuter och gör samma övningar en gång till. Du bör lägga på så mycket vikt att du klarar 10-12 repetitioner utan att det är superjobbigt men det får heller inte vara för enkelt. I början är lagom alltid bäst.

Hur ofta träna efter förlossning?

Ofta rekommenderas det i Sverige att man efter förlossningen väntar med att träna tills man varit på efterkontroll på mödravården. Däremot kan du börja träna bäckenbotten och promenera dagligen. Läs även mer om vad man inte ska träna när man är gravid samt om att komma i form efter förlossningen.

När kan man börja träna efter ett kejsarsnitt?

Efter kejsarsnitt ska man, med tanke på operationsärret, vara försiktig med att belasta och lyfta tungt och därmed inte lyfta saker tyngre än bebisens vikt de första veckorna. Vi brukar rekommendera att man avvaktar med träning till ca 8 veckor efter operation.

Hur långt ska en nybörjare springa?

Räkna inte kilometer utan bara tiden du är ute. Syftet med löpträningen så här i början är att stärka kroppen och att göra träningen till en vana. Minska efterhand tiden du går och öka andelen löpning under dina pass. Sikta på att klara 30 minuter löpning efter 9 veckor träning.