:

Hur gör man om man inte testar på djur?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man om man inte testar på djur?
  2. Hur gör man djurförsök?
  3. Varför ska man inte använda djurförsök?
  4. Måste läkemedel som ska användas på människor vara testade på djur?
  5. Har Sverige djurförsök?

Hur gör man om man inte testar på djur?

Med modern bioteknik finns många olika sätt att använda celler, vävnad och prover från både patienter och frivilliga försökspersoner i forskning. Även celler och vävnader från djur används, men mänskligt material innebär att man slipper ta hänsyn till artskillnader om forskningen gäller människor.

Hur gör man djurförsök?

Det finns olika sätt att göra djur sjuka. Det går till exempel att framkalla diabetes hos råttor och möss genom att spruta in ett ämne som slår ut insulinproduktionen hos djuren. Med hjälp av kirurgi kan forskare gå in och snörpa åt en nerv. Då kan djuret användas som modell för nervsmärta.

Varför ska man inte använda djurförsök?

Den största kritiken är att många tycker att djurförsök är opålitliga. Dessutom är djuren uppfödda och lever under stress hela sina liv, vilket också påverkar hur de reagerar på medicinen. Djuren hade därför reagerat på ett annat sätt om de hade varit i sitt naturliga habitat. Djur kan också känna.

Måste läkemedel som ska användas på människor vara testade på djur?

I den svenska djurskyddslagen har djuren ett eget värde som individer, utöver det värde de har för människan. ... Detta har varit obligatoriskt i Sverige sedan 1979. Svensk och internationell lagstiftning kräver att nya läkemedel testas på djur innan de prövas på människor.

Har Sverige djurförsök?

År 2018 avslutades försök på 334 572 djur i djurförsök i Sverige. Enligt den svenska definitionen för djurförsök räknas även provfiske som djurförsök, vilket det året omfattade fiskar och 5 171 bläckfiskar.