:

Hur gör man en skalenlig ritning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en skalenlig ritning?
  2. Hur gör man en enkel skiss?
  3. Vad är en skiss bra till?
  4. Vad ska finnas med på en skiss?
  5. Vad visar en Grundritning?
  6. Vad visar en Elevationsritning?

Hur gör man en skalenlig ritning?

En ritning är en skalenlig projektion av exempelvis en byggnad. I skala 1:100 betyder det att om byggnadens fasad är 8,0 m ska den vara 8,0 cm på ritningen, och om taknocken är 8,8 m lång och 4,2 m över marknivå, ska den på ritningen vara 8,8 cm lång och 4,2 cm över marklinjen.

Hur gör man en enkel skiss?

Att göra en skiss betyder att man på ett relativt enkelt och snabbt sätt ritar (skissar) en idé, en avbildning av något etc på ett papper. Skisser används när man vill förklara något för någon t. ex en idé man har likväl som att tydliggöra något för sig själv. Skisser används som underlag när man vill göra en ritning.

Vad är en skiss bra till?

En skiss kan sägas undersöka möjligheter. Det är början på nybyggnad, till- och ombyggnader. En vision av något. När man bestämt inriktningen och omfattningen så kan man börja rita upp hela huset.

Vad ska finnas med på en skiss?

Alla ritningar ska innehålla:

  • information om vad de föreställer.
  • fastighetsbeteckning.
  • skala och skalstock (ett måttsatt streck som visar skalan)
  • upprättat och eventuellt reviderat datum.
  • vem som upprättat ritningen.

Vad visar en Grundritning?

En grundritning skall göras för varje enskild fastighet. Här är det viktigt att man på något sätt räknar fram hur mycket fastigheten eller andra delar av konstruktionen som faktiskt belastar den grund som man har tänkt sig att använda.

Vad visar en Elevationsritning?

Elevationsritningen visar till exempel fristående altan, mur, pergola, plank, spaljé eller staket sedda rakt framifrån. Den ska utföras i skala 1:100. Skala 1:100 betyder att 1 cm på ritningen är 100 cm i verkligheten (1 meter, 100 cm= 1 m).