:

Hur gör du om du sätter i halsen om du är alldeles ensam?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör du om du sätter i halsen om du är alldeles ensam?
  2. Vad gör man om man satt i halsen?
  3. Hur gör du om en vuxen får ett Luftvägsstopp och personen tar sig för halsen inte kan andas hosta eller tala?
  4. Vilka åtgärder är aktuella att göra när en vuxen person drabbas av ett Luftvägsstopp till ex genom att sätta en matbit i halsen?
  5. Hur många sätter i halsen och dör?
  6. Hur du agerar vid medvetslöshet?
  7. Hur ska man gå tillväga om en person har fått något i halsen så att han eller hon inte kan andas?

Hur gör du om du sätter i halsen om du är alldeles ensam?

Vad gör jag om jag sätter i halsen när jag är alldeles ensam? Om det verkligen inte finns någon i närheten, till exempel grannar eller andra, så kan du försöka använda en stolsrygg eller armstöd på en soffa eller fåtölj att göra buktryck mot.

Vad gör man om man satt i halsen?

Vuxen sätter i halsen och kan inte andas

  1. 5 ryggslag. Ge 5 bestämda ryggslag (mellan skulderbladen) med handloven.
  2. 5 buktryck. Lägg ena knytnäven strax ovanför naveln. Lägg andra handen ovanpå. Tryck inåt-uppåt fem gånger.
  3. Växla mellan 5 ryggslag och 5 buktryck tills föremålet kommer upp.

Hur gör du om en vuxen får ett Luftvägsstopp och personen tar sig för halsen inte kan andas hosta eller tala?

Vid medvetande, kan inte andas, hosta eller tala Ge ryggslag för att försöka vibrera loss föremålet som sedan kan stötas upp genom att personen börjar hosta. Ge 5 buktryck i följd. Tryck inåt och uppåt. Fortsätt växelvis med ryggslag och buktryck så länge personen är vid medvetande eller tills personen andas normalt.

Vilka åtgärder är aktuella att göra när en vuxen person drabbas av ett Luftvägsstopp till ex genom att sätta en matbit i halsen?

Om ett barn eller en vuxen person får något i halsen så att luftvägarna täpps till ska du ropa på hjälp. Hjälp sedan personen att få upp föremålet som fastnat. Ring 112. Att sätta i halsen innebär att luftpassagen blockeras av något föremål.

Hur många sätter i halsen och dör?

De senaste åren har i genomsnitt ett barn per år avlidit genom kvävningsolycka som inte beror på drunkning. De barn som dog av kvävning under åren var alla i åldern ett till sju år. Omkring 200 barn om året under ovanstående period uppsökte en akutmottagning på grund av kvävningsolycka.

Hur du agerar vid medvetslöshet?

Om en medvetslös person ligger på rygg kan tungan falla bakåt och stänga luftvägen så att personen kvävs. En medvetslös person med normal andning ska därför läggas i stabilt sidoläge. Öppna luftvägen och kontrollera andningen.

Hur ska man gå tillväga om en person har fått något i halsen så att han eller hon inte kan andas?

Ställ dig bakom personen. Luta personen framåt mycket att huvudet är lägre ner än bröstet. Håll en hand mot övre delen av personens bröst som stöd. Ge fem kraftiga slag med handloven mellan personens skulderblad.