:

Hur får man en text att fastna i huvudet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man en text att fastna i huvudet?
  2. Hur bör man planera sina studier när man läser en ny kurs tycker du?
  3. Varför är det så tråkigt att plugga?
  4. Är någon del i kursen viktigare för dig eller är alla delar lika viktiga?
  5. Hur blir man Minnesmästare?
  6. Hur kommer du att planera dina studier inför denna kurs?

Hur får man en text att fastna i huvudet?

Repetera rätt Genom att testa dig själv efter varje kapitel eller ny del av ämnet du läser. På så vis har du mycket gratis när du sedan ska plugga inför provet. Vänta inte för länge – då glömmer du snart vad du läst eller lärt dig. Testa att ta hjälp av en studiedagbok eller ett program som Anki och Memrise.

Hur bör man planera sina studier när man läser en ny kurs tycker du?

a) Hitta en miljö som du trivs att studera i (men den bör inte vara alltför mysig så att det finns risk att du tappar fokus :-) b) Sätt upp mål och delmål samt gör ett studieschema. c) Lägg upp en plan där du planerar in raster och ge mycket utrymme för repetition. Repetition är som sagt mycket viktigt för inlärningen.

Varför är det så tråkigt att plugga?

Ett par möjliga orsaker: Du känner dig uttråkad - Det du behöver lära dig är tråkigt. Du börjar fokusera på hur meningslöst det är som du läser om “Varför ska jag lära mig?” och “Vem bryr sig om detta?”. Du känner dig rastlös - Du vill inte slösa tid på att sitta och plugga inomhus.

Är någon del i kursen viktigare för dig eller är alla delar lika viktiga?

Inlärningsprocessen blir i de flesta fall mer effektiv om vi lär oss delar av helheten först. Därför ger det både mindre stress och bättre resultat om du styckar elefanten när du pluggar!

Hur blir man Minnesmästare?

Rolig information är lättare att minnas än tråkig. Försök därför att skapa en så rolig historia som möjligt kring det du ska lära dig. – Har man roligt kommer hjärnan ihåg bättre. Ju tokigare eller roligare eller mer överdrivna bilderna och associationer är, desto lättare blir de att komma ihåg.

Hur kommer du att planera dina studier inför denna kurs?

Och tänk på att ofta tar saker längre tid än man tror. Om du till exempel ska planera dina studier i en kurs så kan du tänka och planera utifrån följande: Orienteringstid - vad handlar kursen om, läs kursplanen och gå igenom litteraturlistan, läs kursanvisningar på Ping-pong, skaffa dig den litteratur som ingår.