:

Vad är Resultatmetoden?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Resultatmetoden?
  2. Hur påverkar prejudikat framtida domar?
  3. Hur hittar man prejudikat?
  4. Vad är en rättspraxis?
  5. Vad menas med Rättskällehierarki?
  6. Var går gränsen för högsta domstolens prejudikat roll?
  7. Vilken betydelse har prejudikat i svensk rätt?

Vad är Resultatmetoden?

Metoden kan kallas resultatmetoden. I balansräkningen regleras det faktureringssaldo som uppkommer mellan å ena sidan vad som fakturerats à conto och å andra sidan den upparbetade intäkten. Saldot utgör en fordran när upparbetad intäkt överstiger bokförd a contofakturering. Vid motsatt förhållande redovisas en skuld.

Hur påverkar prejudikat framtida domar?

Ja, i princip alla domar från Högsta domstolen är prejudicerande. Att en dom är prejudicerande innebär att dess domar ska vara vägledande för underinstanserna. ... Därför kan alltså vissa rättsfalls domar frångå tidigare prejudikat i Högsta domstolen.

Hur hittar man prejudikat?

I Sverige är det i första hand domar från Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen som är vägledande. Domstolarna avgör själva om ett avgörande är vägledande eller inte. Beslut från vissa myndigheter kan vara vägledande om beslutet inte kan överklagas och om beslutet har betydelse för allmänheten.

Vad är en rättspraxis?

Den kunskap om gällande rätt som kan utläsas från domskäl från de högre domstolarna. I svensk rätt är framförallt Högsta domstolen en viktig källa för rättspraxis.

Vad menas med Rättskällehierarki?

Rättskällehierarkin avgör vilken rättskälla som ska ges företräde i den utsträckning rätt i olika rättskällor strider mot varandra.

Var går gränsen för högsta domstolens prejudikat roll?

Vägledning för framtiden - prejudikat Högsta domstolens viktigaste uppgift är att genom sina avgöranden i konkreta mål skapa prejudikat, som kan få betydelse som vägledning för hur liknande fall i framtiden ska bedömas av de allmänna domstolarna och av rättslivet i övrigt.

Vilken betydelse har prejudikat i svensk rätt?

Ett avgörande från Högsta domstolen i en viss rättsfråga. Domstolar är inte enligt lag bundna att följa prejudikaten, men i praktiken uppfattar lägre instanser prejudikaten som mer eller mindre bindande när de ska avgöra liknande frågor.