:

Hur kontrollerar du om en person är vid medvetande?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kontrollerar du om en person är vid medvetande?
  2. Hur agerar man utifrån L-ABCDE?
  3. Hur kontrolleras livstecken?
  4. Vad är ett medvetande?
  5. Vad står S ABCDE för?
  6. Vad ska göras direkt efter defibrillering?

Hur kontrollerar du om en person är vid medvetande?

Lyft hakan och böj den medvetslöses huvud bakåt. Se, lyssna och känn om personen andas normalt (maximalt 10 sekunder). Många personer har onormal, så kallad agonal andning efter att hjärtat stannat.

Hur agerar man utifrån L-ABCDE?

Inom ambulanssjukvården/prehospitalt används ofta begreppet L-ABCDE i omhändertagandet, där L står för livsfarligt läge. Prioritera alltid din egen säkerhet så att du inte hamnar i en situation där du själv utsätts för fara. Använd tillgänglig skyddsutrustning, till exempel handskar, visir, munskydd och förkläde.

Hur kontrolleras livstecken?

Sträck huvudet försiktigt bakåt samtidigt som du lyfter käken. Kontrolla andningen Håll ditt öra vid munnen och titta mot bröstkorgen. Titta, lyssna och känn efter normal andning.Om personen andas normalt placera denna i stabilt sidoläge. Om personen inte andas eller andas onormalt, ring 112 och påbörja HLR.

Vad är ett medvetande?

Enligt lexikonet Webster definieras medvetandet som varseblivning av den egna kroppen, självet (jaget) och omgivningen. Detta är en cirkeldefinition eftersom varseblivning (awareness) och medvetande (consciousness) är synonymer.

Vad står S ABCDE för?

Akut omhändertagande är en arbetsrutin som används för akut sjuka eller skadade patienter för att på ett så effektivt sätt som möjligt öka deras chanser till överlevnad och för att inget viktigt ska glömmas bort i omhändertagandet av en patient. Rutinen följer ett alfabetiskt schema A - B - C och så vidare.

Vad ska göras direkt efter defibrillering?

Hjärtats rytm kan till att börja med vara både instabil och mycket långsam. Gör därför HLR i 2 minuter direkt efter defibrilleringen för att stötta hjärtat under den första instabila perioden om inte patienten vaknar till. Efter 2 minuter kommer defibrillatorn att göra en ny analys följd av ett nytt råd.