:

Vad bör du tänka på när du ska bogsera en medvetslös person?

Innehållsförteckning:

  1. Vad bör du tänka på när du ska bogsera en medvetslös person?
  2. Var är det säkrast för dig att stå om du behöver rädda en nödställd i vatten?
  3. Hur man gör mun mot mun metoden?
  4. Hur och vart ska du kasta livbojen?
  5. Varför ska man lära sig livräddning?
  6. Vilken takt ska du hålla på Kompressionerna?

Vad bör du tänka på när du ska bogsera en medvetslös person?

Prata alltid med den nödställde och håll ögonkontakt. När du är framme vid den nödställde tar du tag i den nödställdes motsatta hand (som när man hälsar) och håller kvar samtidigt som du lägger livbojen över den nödställde. Dra den nödställdes armar över livbojen och börja bogsera mot land.

Var är det säkrast för dig att stå om du behöver rädda en nödställd i vatten?

Livräddning utan hjälpmedel Simma fram till den nödställde. ... Simma därefter på rygg tillbaka. Tänk på att alltid hålla den nödställdes ansikte ovan vatten, vilket underlättas om du sim livräddare simmar med raka armar. Notera att om du ska livrädda någon utan hjälpmedel så måste du först tänka på din egen säkerhet.

Hur man gör mun mot mun metoden?

Det innebär att du använder händerna och trycker mitt på den medvetslösa personens bröstkorg för att på det sättet få blodet att cirkulera. Med jämna mellanrum gör du korta uppehåll och växlar till att blåsa in luft genom den andres mun med mun mot mun-andning för att tillföra syre till blodet.

Hur och vart ska du kasta livbojen?

kastar du en livboj Håll livbojen längs med kroppen och kasta med båda händerna i en ”slungande” rörelse. Med den främre handen i en ögla blir det lättare att styra. Tänk på att livbojen är tung, sikta därför bredvid personen i vattnet. Dra in linan när personen i vattnet fått tag i bojen.

Varför ska man lära sig livräddning?

Om en person är nödställd i vatten är det viktigt att du vet hur du ska hantera situationen. Här får du lära dig hur man agerar i en nödsituation till havs, på stranden eller i badhuset.

Vilken takt ska du hålla på Kompressionerna?

Bröstkompressioner Knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstkorgen minst 5 cm, ej mer än 6 cm. Håll en takt av 100-120 kompressioner/min. Tryck 30 gånger.