:

Hur gör man Pastaredning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man Pastaredning?
  2. Hur fungerar redning?
  3. Vad är en Toppredning?
  4. Vad är Bottenredning Roux?
  5. Vad är Liaison redning?
  6. Hur använda Arrowrot?
  7. Varför ska du hälla redningen i en tunn stråle?

Hur gör man Pastaredning?

Pastaredning. Blanda lika delar margarin/smör och mjöl med en gaffel till en slät pasta. Lägg ner den i den färdigkokta rätten och rör försiktigt tills pastan ”smält”. Koka 3-5 minuter under omrörning.

Hur fungerar redning?

Redningen värms under omrörning för att eliminera den råa mjölsmaken. Ju längre tid redningen värms desto mörkare blir redningen och en fylligare smak uppnås genom maillardreaktion. Roux blanc, vit redning, maillardreaktion avbryts innan färgen ändrats, men mjölsmaken har eliminierats.

Vad är en Toppredning?

En toppredning blandar eller skakar du kall först så att den ej har klumpar innan du tillsätter den till det du vill reda. Här med mjölk och vetemjöl.

Vad är Bottenredning Roux?

Bottenredning du lagar med smör och vetemjöl i botten på kastrullen först. Sedan spär du med vätska under omrörning. Späd mjöl och smörblandningen under kraftig vispning med vätska som mjölk eller buljong och koka ihop till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.

Vad är Liaison redning?

Redningar (liasons, liason = "förbinda", liera) är en tillsatser till soppa, sås, kräm m.m. som gör att vätskan blir trögflytande. Det vanligaste sättet att reda är att använda vetemjöl som bindningsmedel. Det är stärkelsen i mjölet som åstadkommer bindningen.

Hur använda Arrowrot?

Arrowrot är ett lukt- och smakfritt mjöl. Det passar vid redning av soppor, såser och stuvningar. Arrowrot är ett bra alternativ för glutenallergiker. Beräkna 1 msk till redning av 1 liter soppa, 1-2 tsk till 2-3 dl sås.

Varför ska du hälla redningen i en tunn stråle?

Tillsätt toppredningen i tunn stråle i den varma vätskan som ska redas. Såsen tjocknar i princip omedelbart vilket gör det enkelt att få rätt konsistens på såsen med hjälp av en toppredning. Toppredning är fettsnål och passar bra till såser och grytor.