:

Vad betyder vattenbruk?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder vattenbruk?
  2. Vilka fördelar och nackdelar kan det finnas med vattenbruk?
  3. Hur mycket fisk odlas i Sverige?
  4. Hur fungerar laxodling?
  5. Hur påverkar vattenbruket miljön?
  6. Finns det ekologiska vattenbruk?
  7. Vilka länder odlar lax?
  8. När började man odla fisk?
  9. Hur påverkar laxodling miljön?

Vad betyder vattenbruk?

Vattenbruk, eller akvakultur, är produktion av alla slags djur och växter i vatten. I Sverige producerar vi främst fisk, kräftor och musslor.

Vilka fördelar och nackdelar kan det finnas med vattenbruk?

I detta sammanhang är vattenbruk ett effektivt sätt att producera livsmedel. Utsläppen av näringsämnen och växthusgaser är relativt små i förhållande till annan djuruppfödning. Användningen av kemikalier och antibiotika i svensk fiskodling är också mycket liten.

Hur mycket fisk odlas i Sverige?

Fiskodling i Sverige År 2018 odlades i Sverige totalt 11 300 ton matfisk och 2 000 ton musslor, den vanligaste odlingsarten var regnbåge och den vanligaste odlingstekniken var kassodling. Kassodling står för cirka 97 procent av den svenska matfiskproduktionen.

Hur fungerar laxodling?

Norsk lax odlas i stora kassar i havet med gott om utrymme för fisken att röra sig. Odlingskassarna innehåller minst 97,5% vatten och max 2,5 % fisk. Kassarna får endast placeras i områden med god vattengenomströmning. All fisk i en odling ska må bra och hanteras efter djuretiska principer.

Hur påverkar vattenbruket miljön?

Vattenbrukets främsta påverkan på naturmiljön sker genom utsläpp av näringsämnen i sjöar och hav. Tillskott av näringsämnen bidrar till övergödningen vilket orsakar algblomning, leder till ackumulering av organiskt material och risk för syrebrist i vattnet och på bottnarna samt påverkar fiskens reproduktion.

Finns det ekologiska vattenbruk?

Det finns regler för ekologiskt vattenbruk är gemensamma inom EU. Reglerna omfattar ekologisk odling av alger och odling av vattenbruksdjur som fisk, kräftdjur och blötdjur (exempelvis musslor och ostron) samt vattenlevande organismer som kan odlas för foderändamål.

Vilka länder odlar lax?

Mer än 90 procent av laxen i svenska butiker är odlad i norska fjordar. Laxen matas med vild fisk, bland annat från Peru där bestånden fiskas allt för hårt. Odlingarna bidrar därför till överfiske och en orättvis fördelning av de marina resurserna mellan nord och syd.

När började man odla fisk?

Laxodling i saltvatten uppfanns i Norge under tidigt 1970-tal och är alltså en ganska modern företeelse.

Hur påverkar laxodling miljön?

Fiskodlingar har fortfarande många utmaningar, som övergödning och beroendet av vildfångad fisk i fodret. För lax så har man allt större andel vegetabilier i fodret, vilket innebär en annan typ av miljöpåverkan. Slutna odlingssystem minskar övergödande utsläpp men kräver mer energi.