:

Hur går det till när man återvinner?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går det till när man återvinner?
  2. Vad händer med våra sopor?
  3. Vad går inte att återvinna?
  4. Vilket material är viktigast att återvinna?
  5. Kan keramer återvinnas?
  6. Hur går det till när man återvinner papper?
  7. Vad gör Sverige med sina sopor?
  8. Vilken plast går inte att återvinna?
  9. Vilken plast går att återvinna?

Hur går det till när man återvinner?

Sorteringsguide. När du sorterar förpackningar av papper, glas, plast och metall och lämnar in det så kan materialet återvinnas och bli nya produkter. Matavfallet blir biogas till fordon och näringsrik jord, så kallat biogödsel. Restavfallet kör vi till förbränning där det eldas och blir till energi och fjärrvärme.

Vad händer med våra sopor?

Det komposterbara avfallet tas om hand på Mältan och transporteras sedan vidare till annan anläggning för att bli biogas och biogödsel. ... Det brännbara körs iväg till förbränning och energin tas tillvara. Vi tar även emot avfall som inte kan sorteras eller återvinnas (deponirester).

Vad går inte att återvinna?

Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material. Många färskvaruförpackningar består av kartong, en plasthinna på insidan och ibland en plastkork längst upp. ... Generellt gäller samma sak för alla förpackningar som består av flera sammansatta material.

Vilket material är viktigast att återvinna?

Att återvinna metall sparar väldigt mycket energi. Det gäller särskilt aluminium, där vi sparar 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt nytt aluminium. Återvinning av stål, som används i exempelvis konservburkar, sparar 75 procent av energin jämfört med produktion från järnmalm.

Kan keramer återvinnas?

Allt brinner inte. En del av vårt hushållsavfall går varken att återvinna eller utvinna energi ur. Exempel på den typen av material är porslin, keramik och spegelglas. Om du har en trasig kaffekopp eller en liten blomkruka kan dessa slängas i den vanliga soppåsen.

Hur går det till när man återvinner papper?

Pappersfibern kan återvinnas upp till fem till sju gånger innan den är utsliten och förbränns. På sorteringsanläggningarna grovsorteras det som inte är tidningar bort innan de skickas vidare till ett pappersbruk. Returpappret genomgår en process där trycksvärtan tas bort och pappret blir till massa.

Vad gör Sverige med sina sopor?

I dag återvinns en stor del av våra sopor i Sverige. Glas, tidningspapper och plast blir nya flaskor, tidningar och förpackningar. Ett annat sätt att låta soporna göra nytta är att elda upp dem och ta vara på energin. Omkring 15 % av all fjärrvärme i Sverige kommer från sopförbränning.

Vilken plast går inte att återvinna?

Ett annat är högdensitets-polyeten (HDPE), som också används i flaskor, förpackningar och produkter som böjbara vattenledningar och bränsletankar till fordon. Plaster som hårdnar vid uppvärmning och inte kan göras mjuka igen. De så kallade härdplasterna är därför svårare att återvinna eftersom de inte går att forma om.

Vilken plast går att återvinna?

Alla förpackningar av plast, såväl hårda som mjuka, ska lämnas till återvinning. ... Där kan du också se vilka förpackningar du kan lämna på vilken station, samt se uppgift om när en återvinningsstation töms och städas. Om det finns insamling av plastförpackningar vid eller i din fastighet kan du lämna dem där.