:

Hur fungerar Triangelmetoden?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar Triangelmetoden?
  2. Hur kan det komma sig att stjärnorna år på olika avstånd från oss?
  3. Hur man mäter avståndet till stjärnor med Parallaxmetoden?
  4. Hur mycket är 1 ljusår i tid?
  5. Vad händer supernovor?
  6. Hur långt ifrån oss finns vår närmaste Stjärngranne?
  7. Hur nära kan man komma en stjärna?

Hur fungerar Triangelmetoden?

Triangelmetoden: Ett visst datum mäter man vinkeln till den stjärna man vill mäta avståndet till. Ett halvår senare mäts vinkeln igen. Nu har man basen på en likbent triangel.

Hur kan det komma sig att stjärnorna år på olika avstånd från oss?

Frågan ställdes 2017-01-05 av Marie Gurstedt, 69 år. Nej, vi hinner inte vänta på att en ljusstråle går fram och tillbaks till stjärnan. Det kan man dock göra inom solsystemet: till månen med laserljus och till andra fasta kroppar med radar. För att bestämma avstånd till stjärnor använder man ”gamla lantmätarmetoder”.

Hur man mäter avståndet till stjärnor med Parallaxmetoden?

För de närmaste stjärnorna använder man parallax-metoden, se bilden nedan. När jorden rör sig i sin bana runt solen kommer närbelägna stjärnor att beskriva små ellipser i förhållande till avlägsna stjärnor. Vi behöver inte bekymra oss om tangenten (se bilden) eftersom vinkeln p är mycket liten.

Hur mycket är 1 ljusår i tid?

Ett ljusår är en astronomisk längdenhet som motsvarar den sträcka en ljusstråle färdas i rymdens vakuum under ett år. Ett ljusår är 9,46 biljoner kilometer, eller mer exakt 4 meter. Det tar ljuset åtta minuter att färdas från solen till jorden.

Vad händer supernovor?

Vid slutet på en stjärnas livstid så exploderar den som en supernova. En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum. Vid den våldsamma explosionen bildas energi i form av gasmassor och strålningar som är hundra miljoner gånger starkare än solen.

Hur långt ifrån oss finns vår närmaste Stjärngranne?

I onsdags kom rapporten från ESO om att man upptäckt en planet kring vår närmaste stjärngranne, Alfa Centauri. Denna dubbelstjärna befinner sig 4,3 ljusår från oss, vilket ju kan tyckas vara nära. Det är dock väldigt, väldigt långt bort. Ljuset tillryggalägger 1 miljard kilometer per timme.

Hur nära kan man komma en stjärna?

Frågan ställdes 2020-10-23 av Conny, 72 år. Solen har ju en diameter på ca km vilket innebär att den måste skalas ner med en faktor 1/ 000 för att få en diameter på 1 dm. Närmaste stjärna till oss bortsett solen, Proxima Centauri, ligger på ett avstånd av ca 4,24 ljusår från oss.