:

Hur går strålning till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går strålning till?
  2. Hur lång tid tar en strålning?
  3. Hur lång tid tar behandling mot prostata?
  4. Hur gör man en operation för prostatacancer?
  5. Vad är PSA i prostatakörteln?
  6. Vad är symtomen på prostatacancer?

Hur går strålning till?

Hur fungerar strålbehandling? Strålningen är joniserande. Det betyder att den träffar cancercellerna med så hög energi att de skadas och inte kan bli fler. Strålningen skadar också friska celler men friska celler är bättre på att laga sina skador än vad cancerceller är.

Hur lång tid tar en strålning?

Strålbehandlingsapparaten kan röra sig runt britsen och ge strålning från olika håll. Det tar endast några minuter och man märker inte av själva strålningen. Hela besöket tar ca 10-15 minuter. Hela behandlingstiden är 7 veckor.

Hur lång tid tar behandling mot prostata?

  • Strålbehandling mot prostata . BEHANDLING Varje behandlingstillfälle tar cirka 10-15 minuter. STRÅLREAKTIONER De reaktioner som du kan få av behandlingen brukar komma efter cirka 2 veckor. Täta trängningar Slemhinnan i urinblåsan kan irriteras av behandlingen.

Hur gör man en operation för prostatacancer?

  • En operation för prostatacancer görs vanligen med robotassisterad titthålsteknik , då man för in instrumenten via sex små snitt på buken. Operationen kan också, med lika gott slutresultat, utföras "öppet", genom ett snitt nedanför naveln. Omkring en fjärdedel av de som opereras för prostatacancer får återfall.

Vad är PSA i prostatakörteln?

  • PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln och som finns i hög koncentration i sädesvätskan. Normalt finns också små mängder PSA i blodet. PSA-värdet i blodet blir högre med ökad ålder och vid prostatasjukdomar, till exempel inflammation, godartad förstoring och prostatacancer.

Vad är symtomen på prostatacancer?

  • Om symtomen beror på cancer brukar de utvecklas snabbare, ofta under ett år eller två. Det kan också komma blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Smärtor i ryggen eller höfterna Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig utanför prostatakörteln.