:

Vem ansvarar för vad i Förskrivningsprocessen?

Innehållsförteckning:

  1. Vem ansvarar för vad i Förskrivningsprocessen?
  2. Vem ansvarar för förskrivna hjälpmedel?
  3. Vem har ansvar för hjälpmedel?
  4. Vad har du som undersköterska för ansvar gällande hjälpmedel?
  5. Vem kan få elrullstol?

Vem ansvarar för vad i Förskrivningsprocessen?

Även om brukaren ska ha en aktiv roll i förskrivningsprocessen, är det förskrivaren som ansvarar för valet av produkt och att den motsvarar brukarens behov. Utgångspunkten vid val av hjälpmedel är att brukarens behov ska tillgodoses med så enkla hjälpmedel och/eller lösningar som möjligt.

Vem ansvarar för förskrivna hjälpmedel?

Individuella hjälpmedel förskrivs av hälso- och sjukvårdspersonal. Verksamhetschef för förskrivande enhet beslutar om vem/vilka som ska få förskriva och lämna ut hjälpmedel. Det görs utifrån formell och reell kompetens och vilka produkter som får förskrivas som hjälpmedel, enligt det lokala regelverket.

Vem har ansvar för hjälpmedel?

Det är behovsbedömningen som avgör vilka hjälpmedel han eller hon kan få förskrivet. Även anhöriga/närstående bör om möjligt vara delaktiga i bedömningen när deras stöd är en förutsättning för användning av eller när de själva ska använda ett hjälpmedel, som en personlyft eller transportrullstol.

Vad har du som undersköterska för ansvar gällande hjälpmedel?

Ansvaret för att erbjuda hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning är delat mellan regionerna och kommunerna. Verksamhetschefen ansvarar för att förskrivaren av hjälpmedel har kompetens för det och förutsättningar att följa förskrivningsprocessen och de lokala rutinerna för förskrivning.

Vem kan få elrullstol?

Eldriven rullstol kan förskrivas till person med bestående och betydande förflyttningssvårigheter orsakat av skada eller sjukdom. Eldriven rullstol förskrivs om inte övriga förflyttningshjälpmedel, som t. ex. manuell rullstol, täcker behovet av förflyttning.