:

Vad orsakar korrosion?

Innehållsförteckning:

  1. Vad orsakar korrosion?
  2. Hur kan man skydda sig mot korrosion?
  3. Varför sker korrosion naturligt i vår omgivning?
  4. Vad krävs för att järn ska rosta?
  5. Vad gör en Offeranod?

Vad orsakar korrosion?

Korrosion (från latinets corrodere som betyder fräta sönder), frätning, innebär att ett material, vanligtvis en metall, löses upp genom en kemisk, oftast elektrokemisk, reaktion till en mer stabil form, som exempelvis oxider, hydroxider och sulfider.

Hur kan man skydda sig mot korrosion?

Ett vanligt sätt att skydda mot korrosion är att isolera materialet från den korrosiva omgivningen. Man kan måla metallen med en färg som inte släpper igenom vare sig fukt eller syre. Man kan också olja in metallen med ett skyddande lager. En annan möjlighet är att kontinuerligt ventilera bort korrosiva gaser.

Varför sker korrosion naturligt i vår omgivning?

Järn och andra metaller utvinns ur naturligt förekommande mineral, som är mer stabila föreningar än metallerna själva. Det är därför naturligt att korrosionsprocesser leder till att metallerna återgår till föreningar som är mycket lika mineralen.

Vad krävs för att järn ska rosta?

För att något ska rosta, krävs tre saker: Järn - som är huvudingrediensen i stål. Syre - som det finns gott om i luften. Och så lite vatten! Vattnet är inte med och bildar själva rosten, men det behövs för att järnet ska reagera med syret.

Vad gör en Offeranod?

En stav eller en kedja av magnesium eller zink, som skyddar manteln i varmvattenberedaren mot rost genom att staven rostar(offras) istället för beredaren. Anoden används endast i emaljerade varmvattenberedare.