:

Hur gör man en Straffmätning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en Straffmätning?
  2. Vad är flerfaldig brottslighet?
  3. Hur får man mildare straff?
  4. Hur många år får man sitta i fängelse för rån?
  5. Vad är en Straffmätning?
  6. Vad finns det för olika påföljder?
  7. Vad menas med straffvärde?
  8. Vad är syftet med straffrabatten?

Hur gör man en Straffmätning?

Efter att brottets straffvärde bestämts så ska domstolen också göra en straffmätning. Här tar man bara fasta på vad för straffvärde man kommit fram till och gör en bedömning i det enskilda fallet. Vid återfall i brottslighet brukar straffet i detta skede kunna skärpas.

Vad är flerfaldig brottslighet?

Med flerfaldig brottslighet avses att en person döms till ansvar för fler än ett brott. ... Domstolen ser alltså till brottsligheten som helhet när straffet bestäms. Enligt 29 kap. 1 § brottsbalken ska straff bestämmas efter brottets eller den samlade brottslighetens straffvärde inom ramen för den tillämpliga straffskalan.

Hur får man mildare straff?

Mildare straff för unga vuxna Om du är 18 till 20 år, kan du bli dömd till samma straff som vuxna. Men straffet blir mildare, till exempel ett kortare fängelsestraff. Du kan också en villkorlig dom. Villkorlig dom kan innebära att du får straffet samhällstjänst.

Hur många år får man sitta i fängelse för rån?

Straffskalan för grovt rån är fängelse i lägst fyra och högst tio år. Straffet för såväl försök till grovt rån som förberedelse till grovt rån kan bestämmas till fängelse i upp till tio år.

Vad är en Straffmätning?

Bestämning av straff i det enskilda fallet, där man tar hänsyn till t. ex. hur allvarligt brottet är, gärningspersonens avsikt, eventuella förmildrande eller försvårande omständigheter.

Vad finns det för olika påföljder?

De påföljder man kan dömas till är: böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse, vård, samhällstjänst.

Vad menas med straffvärde?

Hur allvarligt ett brott är i relation till andra brott. Straffet för det enskilda brottet bestäms inom straffskalan för brottet och med hänsyn till bland annat den skada som brottet medfört. Ringa stöld har ett lägre straffvärde än stöld.

Vad är syftet med straffrabatten?

En straffrabatt innebär i praktiken att för varje ytterligare brott du begår, desto lägre blir straffet för just det enskilda brottet. Samhället skickar därmed en signal om att varje ytterligare brott inte är lika allvarligt som det föregående: att det andra brottet på något vis är ursäktat av det förstnämnda.